Jocurile Olimpice ROlimpici - David Popovici şi performanţele care l-au supranumit "Rechinul", "Torpila" sau "Extraterestrul din bazin"
Data publicării:
Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 85 de sportivi calificaţi la această ediţie, iar DC Sport vi-i face cunoscuţi pe toţi. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franţei.

Astăzi vorbim despre David Popovici. Pe hârtie, David Popovici este primul sportiv care a obţinut dreptul de a reprezenta România la Jocurile Olimpice, încă de la finalul lunii martie 2023. Chiar dacă baremul a fost făcut prima dată de Delvine Relin Meringor, care va alerga pentru România la proba olimpică de maraton, aceasta a avut probleme cu actele, pentru că a fost naturalizată, astfel că David Popovici a devenit primul român care s-a calificat la Jocurile Olimpice. 

Deşi scurtă, cariera lui David Popovici este deja una impresionantă. În 2022, a cucerit titlul mondial şi pe cel euripean la 100 metri liber şi 200 metri liber, devenind de altfel cel mai tânăr campion mondial la 200 m liber masculin. 

La juniori, deţine recordul mondial în ambele probe sportive. 

Pentru David Popovici, Jocurile Olimpice de la Paris vor reprezenta a doua apariţie la competiţia supremă, el participând deja pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Atunci a fost cel mai tânăr membru al delegaţiei tricolore. În 2021, când s-a desfăşurat Olimpiada, amânată un an din cauza pandemiei, David Popovici a concurat la probele de 50 metri liber, 100 metri liber şi 200 metri liber şi, deşi nu a câştigat nicio medalie, a fost la doar 0,02 secunde de medaliatul cu bronz la 200 m liber, cu un timp de 1:44:68. La 100 metri liber, David Popovici a încheiat atunci pe locul 7. 

David Popovici a doborât recordul mondial la doar 17 ani

În august 2022, David Popovici a luat startul în proba de 100 m liber la Campionatele Europene de la Roma şi a scris istorie. Cu un timp de 46:86, Popovici a doborât recordul mondial al lui Cesar Cielo în această probă, record care fusese stabilit cu 13 ani în urmă. Şi în semifinale a înregistrat un timp uimitor, 46:98, iar asta l-a transformat în primul înotător care termină cursa cu un timp sub 47 de secunde de două ori. 

La 200 metri liber, în cadrul aceleiaşi competiţii, David Popovici a stabilit al treilea cel mai bun timp din istorie, 1:42:97. 

Marele vis, medalia olimpică 

Dacă la JO Tokyo Popovici a pierdut medalia la un fir de păr distanţă, la Paris obiectivul e clar. 

"Normal ca ne gândim și la o medalie la Paris. Se poate, acesta este visul meu, dar și al sportivilor, de a ajunge cât mai sus. Pentru că vorbim de un sportiv - David Popovici, care știe ce înseamnă să fii cel mai bun din lume și care își dorește această medalie olimpică. Iar noi ceilalți care suntem lângă el îl susținem cu tot ceea ce putem pentru a realiza acest obiectiv”, a declarat Camelia Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie. 

Cazul Popovici a devenit atât de curios, încât specialişti din toată lumea l-au analizat 

David Popovici a fost analizat de italieni, care au punctat principalele sale caracteristici. 

"În mod clar, poziția lui e incredibilă. Profită de asta pentru a avea eficiență 100% atunci când împinge apa în spate. Sunt câteva caracteristici pentru modul lui David de a înota. Are o particularitate care este o componentă puternică a sa, brațul stâng. Acesta lasă în urmă o componentă puternică de bule.

Sincer, nu mă așteptam la asta, dar cred că provine de la intrarea brațului respectiv în apă. Recuperarea brațului stâng este puțin diferită față de cea a celui drept. Probabil că de aici vine! Chiar și din acest cadru putem vedea cum există o suprapunere incredibilă între cei doi timpi, aceasta este cu adevărat principala caracteristică a lui David”, a punctat un analist italian, pe canalul de Youtube al Swimprove, o companie care se ocupă cu implementarea unui sistem educațional pentru deplasarea corectă în apă a iubitorilor de înot.

David Popovici a fost considerat copilul minune al natației mondiale, iar presa din România și de pe întreg mapamondul a vuit supranumindu-l ”Noua Torpilă”, ”Rechinul”, ”Fenomenul”, ”Exraterestrul din bazin”, etc.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Fotbal international Bayern Munchen, victorie cu Augsburg în Bundesliga

Bayern Munchen a câștigat meciul cu Augsburg.


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Agerpres

România, în urna a treia pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO U21

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

pixel