Jocurile Olimpice ROlimpici - Mihaela Cambei, halterofila care ridică tone zilnic, merge la prima Olimpiadă
Data actualizării:
Data publicării:
Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 85 de sportivi calificaţi la această ediţie, iar DC Sport vi-i face cunoscuţi pe toţi. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franţei.

Aleasă cea mai bună halterofilă din Europa în 2023, Mihaela Cambei a obţinut calificarea olimpică în limitele categoriei 49 kg. Ea va concura la Paris 2024 graţie locului ocupat în ierarhia mondială. Românca ocupă locul 5 la categoria ei de greutate şi este cea mai bine clasată sportivă din Europa.

Mihaela Cambei este triplă campioană europeană de seniori în 2023 şi 2024 şi medaliată cu argint şi bronz la smuls, la Mondialele din 2022, respectiv 2023, scrie Agerpres.

Ea este legitimată la CSM Oneşti şi va participa la prima ei ediţie de Jocuri Olimpice.

Mihaela Cambei are parte de un program de pregătire draconic. Pentru a obţine o medalie olimpică, aceasta se antrenează câte cel puţin 4 ore pe zi, iar când nu e sală, face exerciţii de tehnică în faţa oglinzii.

"Ridic tone, nu am calculat niciodată cât. Dar pe noi dacă ne vezi, cred că toată ziua în oglindă mai facem un smuls, un aruncat. Din obișnuință”, a declarat într-un interviu recent sportiva. 

A început să practice halterele crezând că face... gimnastică 

"Cum îmi place mie să spun, nu eu am ales halterele, ele m-au ales pe mine. Am fost selectată de la școală, aveam 9 ani. Halterele mi-au plăcut din prima, dar abia după un an, pentru că în primul an nu am intrat în sala de haltere.

De fapt, nici nu am știut că fac haltere. Eu la început credeam că fac gimnastică, făceam exerciții generale de forță, aveam și mobilitate.

Antrenorii ne puneau la pregătire fizică și atunci alergam cu gimnastele, ne puneau să facem tot felul de chestii și eu mă simțeam una dintre ele. Abia după un an ne-au băgat în sala de haltere și mi-a plăcut", a povestit Mihaela Cambei.

Recordurile şi medaliile de aur, la fel de importante

"Toată munca din spate, greutățile, nu se văd. Se vede doar succesul și atunci prin ceea ce tragi în spate, fie frici, fie limite, să încerci să te autodepășești de fiecare dată în acea competiție îți dai seama că ai reușit. E foarte multă muncă. E foarte greu.

Pentru mine ambele sunt importante: și recordul și medalia de aur. Dar în primul rând recordul, pentru că poate fi recordul tău personal, să te autodepășești. Și cu pași mărunți cred că după aceea îi urmează și medalia”, a dezvăluit Cambei, citată de Sportsnet. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel