Fotbal România a avut un campion mondial la fotbal. Povestea lui Josip Posipal, neamţul născut în Lugoj care a luat titlul mondial cu Germania
Data publicării:
Puţini sunt cei care ştiu că România a avut un fotbalist care a câştigat Campionatul Mondial. 

În 1954, Germania de Vest a câştigat titlul mondial, iar Posipal a făcut parte din acea echipă. Născut la Lugoj pe 20 iunie 1927, a trăit în România până la vârsta de 16 ani. În 1943, Posipal a plecat în Germania pentru a învăţa meseria de lăcătuş la o oţelărie din oraşul Hanovra, unde a lucrat însă ca mecanic, la o fabrică unde se produceau gloanţe pentru război. 

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Posipal a primit o scrisoare de la mama sa, de origine maghiară, care îi cerea să rămână în Germania, pentru că nemţii din România erau deportaţi în URSS de comunişti. Josip Posipal nu şi-a mai văzut niciodată părinţii. 

La doi ani după terminarea războiului, în 1947, Josip Posipal a semnat primul său contract de fotbalist profesionist, cu Arminia Hanovra. În 1949 s-a transferat la Hamburg, unde a fost şi retras din poziţia de atacant în cea de fundaş. Pentru Hamburg a jucat 288 de meciuri, în care a înscris de 58 de ori. În 1950, antrenorul Germaniei de Vest de la acea vreme, Sepp Herberger, l-a selecţionat pentru primul meci al Germaniei după Al Doilea Război Mondial, dar Posipal nu avea cetăţenie germană. A dobândit-o pe aceasta în 1951 şi a debutat pentru Die Mannschaft contra Turciei în acelaşi an, la Berlin. Germania a fost învinsă atunci cu 2-1. 

În 1954, Germania de Vest a câştigat Cupa Mondială, aflată la a cincea ediţie, în meciul rămas cunoscut în istorie drept Miracolul de la Berna. Germania de Vest a învins în finală Ungaria, scor 3-2, după ce în faza grupelor maghiarii se impuseseră cu 8-3. 

A avut, în total, 32 de apariţii în tricoul Germaniei, între 1951 şi 1956. Pentru Die Mannschaft, Posipal a marcat un singur gol. 

Josip Posipal a murit în 1997, pe 21 februarie. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel