Jocurile Olimpice România, foarte aproape de a câștiga o medalie olimpică la tenis de masă!
Data publicării:
Jocurile Olimpice de la Paris încep pe 26 iulie, iar România trimite 107 sportivi în competiția desfășurată o dată la patru ani.

Președintele Federației Române de Tenis de Masă (FRTM), Cristinel Romanescu, a declarat că lotul României va fi aproape de visul tenisului de masă românesc, în cadrul ediției Jocurilor Olimpice de la Paris, respectiv cucerirea unei medalii.

„Am rămas cam singurii care nu au naturalizat sportivi din Asia”

„De când am început acest ciclu olimpic, gândul nostru și obiectivul nostru principal, pe care l-am anunțat de fiecare dată, este o medalie la Paris. Este un vis, o dorință dintotdeauna, această medalie olimpică pentru tenisul de masă românesc, pentru că prea de multe ori am trecut pe lângă medalie.

Și la ultima ediție am obținut două locuri 5. Noi, la tenis de masă, suntem foarte încrezători, pentru că dacă lucrurile funcționează bine și vom avea o tragere la sorți cu puțin noroc, suntem aproape de visul nostru dintotdeauna. Sunt ani de zile, prea mulți aș spune, de când așteptăm această medalie olimpică și sper eu să vină la Paris, cu atât mai mult cu cât, pentru antrenorul Viorel Filimon, ediția de la Paris va fi ultima.

Rar vom mai întâlni asemenea oameni dedicați tenisului de masă cum este el. Iar pentru el medalia olimpică ar fi încununarea muncii depuse de atâta vreme... pentru că el este antrenorul lotului de la sfârșitul anului 2003”, a afirmat Romanescu.

În opinia acestuia, țara noastră are șanse la medalii la trei probe: echipe feminin, simplu feminin și dublu mixt.

„De data aceasta atacăm trei probe, mă refer la dublu mixt, simplu feminin și echipe feminin. Deci avem șanse de medalie la toate aceste trei probe. Să nu uităm că acum echipa României se află pe locul 4 în clasamentul mondial, deci vom fi favoriți la tragerea la sorți. Apoi, la dublu mixt suntem pe 8, iar la simplu Bernadette ocupă locul 9-10 mondial. Ca și la alte sporturi, și la tenis de masă calificarea la Jocuri este foarte, foarte grea.

Însă reușita noastră a venit ca urmare a muncii depuse de noi în ultimii trei ani. Deci nu e muncă depusă în ultimele luni, ci e începută de la startul noului ciclu olimpic. Cred că și la ediția de la Paris vom asista la un duel România - Asia... asta pentru că am rămas cam singurii care nu au naturalizat sportivi din Asia. Noi rămânem pe redute și încercăm să arătăm lumii că suntem la fel de buni și poate chiar mai buni ca asiaticii. Asta pentru că în ultimii ani am arătat că îi putem învinge la anumite probe, la anumite competiții”, a mai precizat el.

Echipa feminină a României pentru JO de la Paris va fi alcătuită din Bernadette Szocs, Elizabeta Samara și Adina Diaconu, în timp ce Andreea Dragoman va fi rezervă.

„În echipa feminină a fost nominalizată și a treia componentă, este vorba despre Adina Diaconu. Dar antrenorul Viorel Filimon are posibilitatea și în funcție de ce se întâmplă în primul meci să schimbe, adică să intre rezerva Andreea Dragoman în locul Adinei. Dar aici este o strategie pe care și-o face antrenorul la momentul respectiv.

Proba pe echipe de la Jocurile Olimpice se desfășoară diferit față de cum se joacă la Europene sau Mondiale. Asta înseamnă că se începe cu meciul de dublu. Iar cei care joacă dublu, nu mai pot juca decât un singur meci la simplu. Și atunci, după cum se știe, la noi Bernadette Szocs nu va face sigur dublu pentru că ea trebuie să joace cele două meciuri de simplu. Iar în situația asta trebuie găsită formula unui dublu care să joace foarte bine și să aducă punctul necesar. Iar în ultima perioadă noi la dublu am antrenat cuplul Elizabeta Samara - Adina Diaconu”, a mai spus președintele.

România va participa în concursul de tenis de masă de la Jocurile Olimpice de la Paris în patru probe, cu cinci sportivi: echipa feminină - Bernadette Szocs, Elizabeta Samara și Adina Diaconu, dublu mixt - Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs, simplu feminin -Bernadette Szocs și Elizabeta Samara și simplu masculin - Ovidiu Ionescu și Eduard Ionescu.

Țara noastră nu a cucerit nicio medalie olimpică la tenis de masă, participând pentru prima oară la această disciplină sportivă la ediția din 1992 de la Barcelona. La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, România a obținut două locuri 5, la dublu mixt prin Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, și la echipe feminin prin Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs și Elizabeta Samara.


107 sportivi români merg la Paris

Echipa Olimpică a României pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 va fi compusă din 107 sportivi:

Atletism (13): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3.000 m obstacole), Andreea Taloș, Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliței); Rareș Toader (aruncarea greutății); Florentina Iușco (lungime); Daniela Stanciu (săritura în înălțime);

Înot (3): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber); Rebecca Diaconescu (200 m liber);

Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);

Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuță (C2 500 m);

Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie ușoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;

Ciclism (1): Ede Molnar (mountain bike XCE)

Gimnastică artistică (6): Sabrina Voinea, Ana Barbosu, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Andreea Preda – echipa feminină; Andrei Muntean;

Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;

Lupte (5): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg), Răzvan Arnăut (greco-romane, 60 kg);

Polo pe apă (13): 13 locuri – echipa masculină;

Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);

Tenis (4): Ana Bogdan (simplu, dublu), Irina Begu (simplu, dublu), Jaqueline Cristian (simplu, dublu), Monica Niculescu (dublu);

Tenis de masă (5): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt), Eduard Ionescu, Ovidiu Ionescu (simplu);

Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6);

Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg);

Triatlon (1): Felix Duchampt;

Tir cu arcul (1) – Mădălina Amăistroaie;

Judo (1) – Alex Creț (categoria 90 kg), scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel