Tenis Simona Halep, despre revenirea pe terenul de tenis: „A fost o greșeală să joc la Miami”
Data publicării:
Jucătoarea de tenis a explicat care sunt motivele pentru care revenirea rapidă de la reducerea suspendării pentru dopaj a reprezentat o eroare.

Dubla câștigătoare de Mare Șlem a revenit în luna martie, pentru prima dată după scandalul de dopaj început în august 2022, participând la turneul Masters 1000 de la Miami. Halep primise un wild-card de la organizatori, după puțin timp de la decizia finală a reducerii pedepsei inițiale, respectiv de la patru ani la nouă luni.

Deși Simona a fost extrem de bucuroasă și dornică să revină cât mai repede pe terenul de tenis, asemenea tuturor fanilor săi, aceasta recunoaște acum că decizia din urmă cu patru luni a fost o eroare, întrucât corpul său nu era pregătit pentru o asemenea schimbare bruscă.

„Sincer, a fost o greșeală să joc la Miami pentru corpul meu, pentru că în luna februarie, când am avut audierea, nu m-am antrenat întrucât eram epuizată și simțeam o tensiune tot timpul. Am spus, o să-mi revin și o să rămân calmă. Și n-am făcut nici măcar o oră de sport în februarie.

Apoi, mergând direct la meci, din punct de vedere fizic nu a fost grozav, dar din punct de vedere emoțional și mental, să văd toată dragostea de la oameni... chiar dacă nu știu dacă toți au fost sinceri, dar am luat doar aspectele pozitive de la ei. Și să văd că îmi urează bun venit înapoi și lucruri de genul acesta, mi-au ajutat mentalul, m-a ajutat să văd că într-adevăr oamenii chiar credeau că nu am făcut (n.r. nimic greșit) Deci, da, asta a fost important.”, a declarat Simona Halep.

Simona Halep iartă și nu poartă pică pe nimeni: „Iau totul asupra mea”

Întrebată cum poate să ierte fără a cere socoteală celor care au greșit și i-au adus, în mod implicit, prejudicii, Simona Halep a mărturisit că nu simte niciun fel de sentiment de furie față de lucrurile care i s-au întâmplat în ultimii doi ani, astfel că trebuie să ierte și să treacă peste toată perioada negativă pe care a parcurs-o: „Nu am sentimentul de furie în viață, în general. Nu cred că trebuie să pedepsesc pe cineva pentru ceea ce s-a întâmplat. Așadar, îmi rămâne să iert, și totodată nu credeam că cineva a făcut-o intenționat cu produsele sau cu echipa, să zicem (n.r. - suplimentul de colagen în care s-a găsit roxadustat). Nu am crezut că au făcut-o intenționat (n.r. dopaj intenționat).

Deci pentru mine a fost mai ușor să iert și să văd doar soluțiile de rezolvare a problemei. Nu-mi place, niciodată, nici cu antrenorii, niciodată nu îmi place sa dau vina dacă pierd un meci, niciodată nu dau vina pe echipă. Iau totul asupra mea. Nu e grozav, pentru că uneori este prea mult, prea greu pentru mine, dar așa sunt eu și prefer să rămân așa.

Ceea ce mă face fericită, după acești doi ani, este faptul că nu m-am schimbat. Sentimentele mele nu s-au schimbat față de oameni și față de viață. De asemenea, mi-au spus oamenii, niște prieteni apropiați mi-au spus să nu urăsc tenisul pentru asta. Nu, nu urăsc tenisul. Este doar ceva ce s-a întâmplat în viața mea și trebuie să trec peste.”, a mai spus „Simo”.

„Mulți oameni mă judecau pentru că vorbeam despre Sharapova în trecut”

Simona Halep a explicat și modul în care sportivii trebuie să se lupte singuri pentru a-și arăta nevinovăția, chiar dacă erorile nu sunt realizate direct de către aceștia. Apelând la exemplul Tarei Moore, Halep a spus că este inacceptabil ca tenismenii, care muncesc extrem de mult pentru a atinge cele mai înalte culmi în ceea ce privește performanța, să treacă prin astfel de circumstanțe.

Tara Moore, o tenismenă britanică, se luptă pentru a reveni pe terenul de tenis după ce, în aprilie 2022, a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul de la Bogota. Pe 27 mai, ITIA a suspendat-o provizoriu pentru dopaj cu steroizii anabolizanți nandrolon și boldenon.

Cu toate acestea, Moore a fost exonerată de acuzațiile de dopaj după ce o investigație amplă a stabilit că testele pozitive au fost cauzate de consumul de carne contaminată în Columbia. În decembrie 2023, un tribunal independent a decis că Moore nu a avut nicio vină sau neglijență în legătură cu rezultatele adverse și suspendarea ei a fost ridicată imediat​, dar ITIA a făcut apel împotriva deciziei de exonerare, susținând că aceasta trebuie reevaluată.

Britanica a declarat că a suferit „stres emoțional” pe parcursul celor 19 luni de suspendare provizorie și că îi va lua timp să-și reconstruiască reputația și cariera.

Despre acest caz a vorbit și Simona Halep, mai ales că situația britanicei se aseamănă cu cea prin care a trecut ea însăși, începând cu august 2022: „Dacă am dreptate în privința numelui, Tara Moore, este sportiva care a fost suspendată și apoi a luat-o de la zero, a pierdut totul. Îți vine să crezi că a pierdut totul?! Și acum trebuie să înceapă de la zero fără nicio vină.

Acest lucru, pentru mine, este inacceptabil, pentru că muncim toată viața, ne dedicăm viața sportului, și câțiva oameni, care nu te cunosc, fac niște teste și judecă doar pe scenarii. Eu am fost judecată pe scenarii în privința probelor de sânge. În ceea ce privește urina, ar fi fost contaminată, dar nivelul era minim. Cu două zile înainte am fost negativă, așa că nu am avut timp să mă dopez.

Nu pot spune ce trebuie să se schimbe. Nu este treaba mea, pentru că nu sunt un profesionist în această privință. Dar trebuie stabilit nivelul (n.r. - de dopaj) care te ajută pentru sport. Pentru că poți mânca ceva... în multe cazuri, te duci să mănânci, nu poți controla tot ce mănânci sau bei. Se poate întâmpla!

Dar dacă este un nivel care îți îmbunătățește performanța și te ajută, bine, atunci sunt de acord! (n.r.  - cu suspendarea). Și am fost împotriva dopajului toată viața. Mulți oameni mă judecau pentru că vorbeam despre Sharapova în trecut. Este un caz diferit. Nu este la fel. Oamenii trebuie să înțeleagă asta!

Dar oricum, ei trebuie să facă ceva pentru a oferi jucătorului șansa de a rezolva problema, iar dacă nu există nicio intenție, este prea greu să treci prin asta, mai ales când nu ai nicio vină.”, a mai spus Simona Halep, într-un interviu pentru WeAreTennis.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Tenis

logo icon Articole similare

DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Florin Maxim, opțiunea covăsnenilor pentru Sepsi. Antrenorul hunedorenilor a dat răspunsul

Agerpres

"Unu la unu cu Dorinel Munteanu". Un fost patron din Liga 1 laudă Oţelul Galaţi

Captură foto

Acum 6 ani se declara "dinamovist de mic" şi visa să înscrie în poarta FCSB-ului, azi joacă pentru roş-albaştri. "Ne-am înţeles foarte rapid"

Agerpres

Abdallah se operează, Dinamo mai face 2 transferuri după mijlocaşul Patrik Olsen

pixel