Fotbal Suma uriașă acordată de FIFA pentru cluburile care dezvoltă tineri fotbaliști
Data publicării:
Raportul a fost publicat de Federația Internațională de Fotbal în cursul zilei de miercuri.

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a alocat, de la înființarea Camerei sale de compensare (Clearing House), în urmă cu doi ani, peste 350 de milioane de dolari pentru mai mult de 5.000 de cluburi formatoare din întreaga lume și a distribuit 156,6 milioane de dolari drept compensații pentru formare, potrivit primului raport privind activitatea acesteia, dat publicității miercuri.

FIFA se așteaptă ca aceste cifre să crească în următorii ani, deoarece multe dintre transferurile din ultimele 24 de luni au încă plăți restante care vor continua să genereze compensații de formare. La această sumă se vor adăuga compensațiile care se vor plăti pentru transferurile finalizate în anii următori.

Datele publicate indică faptul că doar în 2024 valoarea totală a compensațiilor de formare distribuite de FIFA este de peste trei ori maimare decât suma distribuită în orice an anterior lansării acestui sistem, confirmând impactul său pozitiv.

În opinia directorului Diviziei de Servicii Juridice și Conformitate a FIFA, Emilio Garcia Silvero, Camera de compensare, o entitate financiară independentă, cu sediul la Paris și supravegheată de autoritatea franceză de control bancar, „își îndeplinește obiectivele principale”.

„Pe de o parte, asigură compensarea financiară a cluburilor care contribuie la formarea și dezvoltarea jucătorilor în primii ani de carieră și, pe de altă parte, ajută la creșterea considerabilă a transparenței și integrității financiare a sistemului de transferuri”, a declarat Garcia Silvero, menținându-și angajamentul de a continua îmbunătățirea operațiunilor în colaborare cu părțile interesate cheie, inclusiv cluburi, asociații membre și ligi.

Raportul indică ideea potrivit căreia cluburile care au plătit cele mai multe compensații de formare în termeni neți aparțin federațiilor din Anglia, Arabia Saudită și Germania, în timp ce Spania se află poziția a opta, în fața Portugaliei și Braziliei.

Pe de altă parte, cluburile care au primit cea mai mare compensație netă se află în Olanda, Franța și Argentina.

Potrivit FIFA, raportul arată la rândul său o redistribuire considerabilă a sumelor, prin compensația de formare pe care cluburile de elită o plătesc fotbalului de bază prin acest sistem și confirmă că 1.665 de cluburi din peste 100 de federații (de toate nivelurile și categoriile) au trecut evaluarea conformității agenției și au fost încorporate în sistemul acesteia.

De asemenea, reflectă impactul asupra fotbalului feminin, domeniu în care Camera a emis 168 de ordine de alocare care răspund drepturilor sau contribuțiilor de solidaritate ale cluburilor formatoare în valoare totală de 271.500 de dolari.

FIFA a reamintit că anterior, cluburile formatoare erau responsabile pentru identificarea compensațiilor și depunerea reclamațiilor, dacă era cazul, în timp ce acum pașaportul sportiv electronic (EPP) permite detectarea și procesarea automată a factorilor declanșatori pentru compensațiile de formare.

După efectuarea procedurilor anterioare, fondurile sunt distribuite direct cluburilor în cauză, iar din noiembrie 2022 au fost generate peste 36.000 de EPP, reflectând traiectoria profesională a peste 32.000 de fotbaliști din întreaga lume, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu, declaraţii după Oţelul - FCSB 1-4. "Dacă puteam să fac 11 schimbări la pauză, le făceam. Nu sunt convins că toţi trag la aceeaşi căruţă"

Sursa: Agerpres

Gigi Becali, primul mesaj după moartea lui Helmuth Duckadam: "El spunea mereu că FCSB este Steaua"

Sursa: Agerpres

Elias Charalambous a anunțat când va vorbi în limba română: „Înțeleg totul, așa că... fiți atenți!”

Mircea Rednic a izbucnit în lacrimi la flash interviu după U Cluj - UTA Arad

pixel