Fotbal international Superliga Europei. Radu Banciu spune că "suporterii sunt ultimii care contează. Ei oricum vin la meci, nu le pasă de Ceferin, UEFA sau FIFA"
Data publicării:
Jurnalistul Radu Banciu a analizat posiblitatea înfiinţării unei Superligi europene de fotbal, după ce CJUE a decis că UEFA şi FIFA nu pot avea monopol pe competiţiile de fotbal. 

CITEŞTE ŞI UEFA, învinsă la CJUE. Superliga Europei poate fi creată. Meciurile vor fi transmise gratuit

Radu Banciu spune că UEFA şi FIFA nu mai pot opri cluburile europene să îşi creeze o nouă competiţie, aşa cum niciun moment cu adevărat istoric nu a putut fi oprit. 

"În timp, eu cred că se vor întâmpla multe. Deocamdată, ăia de la agenţia care patronează această Superligă nenăscută au făcut deja anunţul, au planificat competiţiile. Ele nu sunt nişte ligi închise. I-a speriat asta pe şpăgarii UEFA şi FIFA, au zis că să nu se intre într-o competiţie închisă, că asta ar deranja publicul. Care şi el fusese tot şpăguit, finalmente, de media care se ocupă de asta. Dar aia nu e o competiţie închisă. Ăştia au prezentat un proiect care nu are nicio legătură cu competiţiile închise. Însă ce mi se pare depăşit în discursul UEFA este chestiunea asta cu "pentru toată lumea". Discursul lui Aleksandr Ceferin e centrat pe oameni. De zici că e liga lui Tolontan. Care oameni? Toate competiţiile de fotbal patronate de FIFA şi UEFA sunt pe business, nu pe nasturi. Singurul interes e unul comercial. Joc e acasă, când joci cu copilul Nu Te Supăra Frate. Aici e o afacere. Trebuie să convenim că singurul interes al acestor entităţi e banul. Acum au venit alţii, ca peste tot unde e concurenţă. Au primit dreptul să îşi deschidă o altă jucărie de tipul ăsta, bazată tot pe bani. Se va întâmpla ca peste tot unde există concurenţă pe piaţă, vor începe negocieri. Va veni Ceferin şi le va propune nişte sume mai mari cluburilor. Dar este vorba tot despre bani. O să vedeţi, nu se va spune că se schimbă formatul, că UEFA strânge cureaua. Nu va mai exista aşa ceva. Când se va spune că nu mai sunt bani, toţi se duc în partea cealaltă, la mai mult mălai", a declarat Radu Banciu. 

CITEŞTE ŞI A fost prezentat posibilul format al SuperLigii Europei. 64 de echipe, împărţite în trei divizii

""Nu este niciun monopol şi nici nu trebuie să fie"

"Totul ţine de bani. Suporterul fusese învăţat aşa, să mănânce numai de la FIFA şi UEFA. El ştia că astea sunt competiţiile. Dar ce, alţii nu pot organiza campionate în acelaşi mod? Dar poate că, dacă sunt un pic mai inteligenţi, pot să le facă mai interesante. Calendarul competiţiilor nu e bătut în cuie şi nu aparţine unei singure entităţi. Oricine poate organiza fotbalul în mai multe feluri. 

Cum ar fi fost, astăzi, să trăim sub spectrul unei singure televiziuni. unui singur satelit, unui singur operator de telefonie? Vă daţi seama cât eram de obtuzi? Ei bine, aşa e şi fotbalul azi. El este administrat de o singură gaşcă. Hai să fie administrat de mai multe. Cum să fie o catastrofă să dispară competiţiile astea clasice? L-am auzit pe al nostru azi (n.r. Răzvan Burleanu). Păi ce, avem un singur medic, un singur spital, o singură şcoală? A, pentru tine şi pentru cei ca tine da, e o catastrofă. Ăştia toţi riscă să îşi piardă obiectul muncii, li se diluează puterea, influenţa şi leafa. Dar eu, ca şi consumator, sau altul nenăscut, am dreptul să aleg. Nu este niciun monopol şi nici nu trebuie să fie. Nici al campionatului. Cine e Federaţia şi Liga? Oricine poate să inventeze o coşmelie de asta, să îi dea alt nume şi să înceapă el. Care e problema? Nu au decât să se înfiinţeze alte echipe, alte cluburi", a mai spus jurnalistul. 

CITEŞTE ŞI Florentino Perez, preşedintele lui Real Madrid, primele declaraţii despre SuperLiga Europei după decizia CJUE

"Justiţia nu avea cum să decidă altfel"

"Se vorbeşte despre istorie. Păi şi istoria se opreşte la un moment dat. Ce, faraonii mai au istorie? Alexandru cel Mare mai are istorie? Toate s-au oprit la un punct. Asta nu înseamnă că nu le studiem. O să studiem istoria UEFA, istoria FIFA cât a fost. Nu e nicio înfrângere pentru nimeni, doar pentru ei. Pentru ei se termină o lume. Dar justiţia nu avea cum să decidă altfel. Nu avea cum justiţia să dea dreptate unei entităţi împotriva a potenţial alte miliarde de entităţi. Dacă era făcută după mintea oamenilor şi a FIFA nu trebuia să existe decât una singură. Nu aţi văzut că toţi marii corupţi au patronat FIFA şi UEFA? Niciunul nu a fost cinstit. Cum să îi convină ăluia să împartă cu altul... 

Singurul motiv pentru care Ceferin i-a ironizat pe ăştia (n.r. Real Madrid şi Barcelona) şi le-a zis să înceapă Superliga cu 2 echipe, e pentru că ştie că îi are pe restul la mână. Dar dacă nu îi mai are? Şi se răscoală toate echipele? Ce o să facă FIFA, UEFA?", a continuat Radu Banciu. 

CITEŞTE ŞI  CJUE a decis în favoarea SuperLigii, dar asociaţiile suporterilor se opun. UEFA citeşte diferit decizia

"Suporterii sunt ultimii care contează" 

"Echipele vor rămâne, vor dăinui tuturor generaţiilor. Nu interesează pe nimeni cine organizează campionatul. E foarte uşor. A, că te-ai obişnuit cu un sistem... Dar nu mai poţi fi atât de obtuz, nu mai suntem în secolul XIX. E clar că acest moment va deschide în timp, nu ştim când, un nou sistem. 

Acum vor fi negocieri, cioc-cioc la fiecare uşă, să vadă cât primeşte fiecare. Că despre asta e vorba. Suporterii... ăia sunt cantitate totalmente neglijabilă. Ultimii care contează sunt suporterii. Niciun club nu este interesat de aşa ceva. Oamenii vor veni oricum la meciuri. Are cineva impresia că dacă se face o Superligă şi joacă Barcelona cu Real Madrid de trei ori pe săptămână vor fi tribunele goale, că spectatorii vor zice că ei sunt cu Ceferin? Asta contează pentru ăla care se duce la meci? Nu contează. Nu are importanţă ce televiziune va transmite, astea sunt fleacuri, detalii nesemnificative. Tot se va ajunge acolo, nu ai cum să opreşti. Mai repede sau mai târziu se termină şandramaua. 

Asta presupune o mai mare atenţie pe care să o acorzi evenimentului tău. Ei trişau în stânga şi dreapta, era o lepădătură de competiţie tot ce pregătea UEFA. Acum nu va mai fi aşa. Ăştia care se dau pe lângă UEFA declarativ o fac ca să se pună bine. E bine să te dai acum cu ăla, pentru că pe de altă parte, se spune corect în textul legii, UEFA nu are obligativitatea să fie de acord. Şi UEFA are dreptul să spună nu, pentru că sunt echipe înregistrate în competiţiile UEFA. Dar poţi rupe contractul şi te duci în partea cealaltă. Nu mai e ca până acum, cu sancţiuni, cu scoateri din campionate. Dar ce, bă, sunt campionatele lui taică-tu? E o tâmpenie. Îşi fac ăia campionatul lor, patru echipe din Anglia, cu patru din Italia şi tot aşa", a concluzionat Radu Banciu la Fotbal All-Inclusive


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal international

logo icon Articole similare

Fotbal international AS Roma l-a dat afară pe Daniele de Rossi

AS Roma a rămas fără antrenor, după ce conducerea a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel