Gimnastică TAS publică motivarea deciziei luate în cazul finalei la sol și aduce critici la adresa presei de peste Ocean
Data actualizării:
Data publicării:
În urma hotărârii definitive luate de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, gimnasta română Ana-Maria Bărbosu primește medalia de bronz, în timp ce americanca Jordan Chiles trebuie să o restituie.

TAS condamnă afirmațiile regăsite în presa americană

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea deciziei în cazul finalei la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, hotărâre care a fost contestată de americani. Ca urmare a hotărârii TAS din 10 august, Ana-Maria Bărbosu urmează să primească medalia de bronz, în timp ce americanca Jordan Chiles trebuie să returneze medalia primită ca urmare a contestației făcute în ultimul act, la proba la sol a concursului de gimnastică artistică.

TAS a prezentat sentința integral motivată în cauzele: „TAS OG 24/15 Federația Română de Gimnastică și Ana Bărbosu c. Federația Internațională de Gimnastică (FIG) și Donatella Sacchi TAS OG 24/16 Federația Română de Gimnastică și Sabrina Maneca-Voinea c. Federația Internațională de Gimnastică (FIG) și Donatella Sacchi”.

Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a mai adăugat și faptul că în presa de peste Ocean au apărut „declarații scandaloase” pe care le condamnă: „TAS condamnă declarațiile scandaloase publicate în anumite mijloace de informare în masă din Statele Unite ale Americii, care susțin, fără să cunoască cele de mai sus și înainte de analizarea deciziei motivate, că această comisie, și mai ales președintele acesteia, a fost părtinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de naționalitate.

Având în vedere că niciuna dintre părțile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei în timpul procedurii, se poate presupune în mod rezonabil că toate părțile au fost mulțumite de audierea cazului lor de către această comisie. Orice critică ulterioară este lipsită de temei sau merit”, se mai menționează în motivare.

La 10 august 2024, Comisia de arbitraj, compusă din Dr. Hamid G. Gharavi (FRA/IRI), președinte, Prof. Philippe Sands KC (GBR/FRA/MRI) și Prof. Song Lu (CHN), a admis în parte cererea depusă de Federația Română de Gimnastică și Ana-Maria Bărbosu. Astfel, Comisia a stabilit că solicitarea de contestație depusă în numele lui Jordan Chiles în finala exercițiului feminin la sol a fost formulată după încheierea termenului de un minut prevăzut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 și că punctajul inițial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles în finala exercițiului feminin la sol va fi restabilit. Decizia comisiei a fost unanimă. În aceeași zi, FIG a confirmat că rezultatele finalei la sol de luni, 5 august 2024, vor fi modificate în conformitate cu decizia TAS.

Hotărârea motivată confirmă următoarele:

- Competența diviziei ad hoc a TAS nu a fost contestată de părțile implicate în această procedură, cu excepția doamnei Sacchi.

- Notificarea de numire a Dr. Hamid Gharavi în calitate de președinte al grupului a fost însoțită de o declarație scrisă care dezvăluia următorul fapt: „Reprezint România în arbitraje de investiții în fața ICSID (cauzele ARB/20/15, ARB/22/13 și ARB/16/19)”.

- Componența comisiei, cu Dr. Hamid Gharavi în calitate de președinte al comisiei, nu a fost contestată sau contestată de niciuna dintre părți sau părți interesate.

- Părțile și părțile implicate care au participat la audierea din 10 august 2024 au confirmat că nu au obiecții cu privire la modul în care s-a desfășurat arbitrajul și au confirmat că dreptul lor de a fi audiate a fost respectat.

- Înainte de audiere, comisia a acționat pentru a se asigura că dispune de dovezile necesare pentru a-și forma o opinie cu privire la respectarea regulii de 1 minut.

- La audiere, părțile nu au contestat faptul că cererea doamnei Chiles a fost depusă la 1 minut și 4 secunde după ce scorul său a fost afișat oficial pe tabela de marcaj. Toate părțile au acceptat ca fiind clar și determinant raportul întocmit de Omega, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice, și prezentat chiar de FIG. Nicio parte nu a solicitat admiterea altor probe.

- Articolul 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG prevede că antrenorul unei gimnaste poate înainta o sesizare cu privire la scorul D, cu condiția ca solicitarea să fie „făcută verbal imediat după publicarea scorului sau cel târziu înainte de afișarea scorului următoarei gimnaste/sportive sau al grup [...]. Pentru ultima gimnastă sau ultimul grup dintr-o rotație, această limită este de un (1) minut după ce scorul este afișat pe tabela de marcaj. [...] Solicitările verbale tardive vor fi respinse.”

- Comisia TAS a constatat că articolul 8.5 este clar și lipsit de ambiguitate și că limita de timp de un minut este stabilită ca un termen limită clar și lipsit de ambiguitate și nu oferă nicio excepție sau flexibilitate.

- Comisia TAS a constatat că nicio parte nu a dovedit existența unui mecanism clar și stabilit în legătură cu solicitarea doamnei Chiles sau în timpul performanței gimnastelor pentru a aborda o chestiune atât de importantă precum momentul solicitării unei solicitări de anchetă.

- Comisia a constatat că revizuirea care i s-a cerut să o efectueze pentru încălcarea articolului 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG nu se încadrează în așa-numita doctrină a „terenului de joc”. Comisia nu este solicitată să intervină sau să înlocuiască judecata unui arbitru cu a sa. Aceasta nu interferează cu o decizie a vreunui arbitru sau oficial de pe teren și nu corectează o greșeală de arbitraj sau o eroare de judecată. Mai degrabă, se pronunță pe baza nerespectării de către FIG a obligației de a institui un mecanism de monitorizare și aplicare a unei reguli importante pe care a adoptat-o pentru a proteja sportivii și publicul.

- În cele din urmă, comisia a făcut următoarea declarație: „Comisia este pe deplin conștientă de dezamăgirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles și dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat întotdeauna cu integritate și onestitate și au acționat cu bună credință, și antrenorilor lor respectivi. Comisia ar dori doar să sublinieze că sarcina sa este de a se pronunța cu privire la lege și la dovezile pe care le are în față, iar în acest caz ambele sunt foarte clare în ceea ce privește regula de un minut și aplicarea acesteia la circumstanțele acestui caz. Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulți beneficiari ai medaliei de bronz, așa cum au propus unele dintre părți.”, potrivit News.ro.

Gimnasta Ana-Maria Bărbosu va intra în posesia medaliei de bronz câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 vineri, 16 august. Medalia îi va fi înmânată de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România, și de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în cadrul unui eveniment care va avea loc pe esplanada Casei Olimpice din București cu începere de la ora 09:30.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Gimnastică

logo icon Articole similare

DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Mircea Rednic, mulțumit de remiza UTA Arad - FC Hermannstadt

Echipa condusă de Mircea Rednic a terminat la egalitate...

Superliga Romaniei UTA Arad remizează pe teren propriu cu FC Hermannstadt

Partida dintre arădenii conduși de Mircea Rednic și...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara

Stadionul „Michael Klein” își schimbă denumirea! Ce nume va purta terenul echipei Corvinul Hunedoara

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a spus de ce Oţelul nu a mai făcut niciun transfer. Mesaj pentru jucători înainte de meciul cu Gloria Buzău

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

pixel