Tenis România a primit aproape jumătate de milion de dolari pentru meciul de la Billie Jean King Cup
Actualul lider mondial al tenisului masculin, Jannik Sinner, a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în martie 2024, la opt zile distanță: pe 10 martie în timpul turneului de la Indian Wells și pe 18 martie în afara competiției, cu puțin înaintea turneului de la Miami. În urina sa au fost găsite urme de clostebol, un anabolizant.
Un tribunal independent a acceptat explicația lui Sinner conform căreia contaminarea cu o substanță interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale, Naldi, a aplicat un spray fără prescripție medicală pentru a trata o rană ușoară la începutul acestui an, a indicat marți Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).
ITIA a acceptat explicațiile lui Sinner și l-a exonerat oficial în urmă cu o săptămână, ceea ce a stârnit reacții de revoltă din partea unor jucători, printre care australianul Nick Kyrgios și canadianul Denis Shapovalov.
Sinner a renunțat la kinetoterapeutul său, Giacomo Naldi, dar și la preparatorul fizic, Umberto Ferrara, cel care îi furnizase lui Naldi spray-ul interzis.
Toni Nadal a declarat că este de neconceput pentru el ca italianul Jannik Sinner să fi acționat vreodată într-o manieră nedreaptă: „Nu este surprinzător că există întotdeauna oameni care își iau dreptul de a vorbi și de a judeca fără să cunoască pe deplin cazul.
Pentru mine este absolut clar că jucătorul italian nu dorește să comită nicio infracțiune și, cu atât mai mult, să nu caute niciun avantaj prin utilizarea de substanțe interzise.
Cunosc suficient de bine jucătorul pentru a putea spune, fără nicio îndoială, că este unul dintre cei mai corecti și educați băieți din circuit. Pentru mine este de neconceput că el ar putea acționa într-o manieră nedreaptă. A existat o problemă în cadrul echipei sale pe care a plătit-o destul de scump cu sancțiunea financiară și cu pierderea punctelor ATP. Mă lasă perplex cum unii din presă, în loc să critice sancțiunile excesive din alte cazuri, cer acum o pedeapsă similară pentru numărul 1 mondial. Nu este de mirare că există mereu oameni care își iau dreptul de a vorbi și de a judeca fără să cunoască pe deplin cazul.
Chiar mă uimeste și mai mult că sunt și alți jucători de tenis în circuit care au luat atitudine împotriva lui. Nu înțeleg cum unii dintre colegii lui care îl cunosc bine, s-au antrenat cu el și l-au confruntat în meciuri, se îndoiesc de el sau doresc o pedeapsă împotriva lui care, strict vorbind, ar fi absolut disproporționată.
De dragul unei societăți sănătoase, în acest caz ca și în altele, ar fi potrivit să ne amintim fraza unuia dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor, Goethe: 'Răutatea nu are nevoie de motiv, un pretext este de ajuns'.”, a spus antrenorul Toni Nadal, unchiul campionului spaniol Rafael Nadal, potrivit The Tennis Letter.
Nick Kyrgios a criticat decizia ITIA pe rețeaua X, spunând: „Ridicol, indiferent dacă este accidental sau nu. Ești testat de două ori cu o substanță interzisă (steroid)... ar trebui să fii suspendat doi ani. Performanța ta a fost îmbunătățită”.
La rândul său, și tenismenul canadian Denis Shapovalov a reacționat: „Nu îmi pot imagina ce simt acum ceilalți jucători suspendați pentru o contaminare cu substanțe interzise. Reguli diferite pentru jucători diferiți”.
Pe de altă parte, principalii rivali ai lui Sinner, Novak Djokovic și Carlos Alcaraz, nu au solicitat o pedeapsă jucătorului italian. Sârbul a cerut ca regulamentul antidoping să fie clar, fără a exista cazuri identice, dar tratate diferit. El a făcut referire și la alte situații în care tenismenii au fost acuzați de dopaj, printre care și cel al Simonei Halep - fără a menționa nume, însă.
Acesta a declarat, într-o conferință organizată la ultimul turneu major al anului, faptul că regulamentele trebuie să fie clare și, implicit, schimbate, pentru ca toți jucătorii să dispună de aceleași reguli și de garantarea unei gestiuni standardizate a situațiilor de acest fel.
„Există o mulțime de probleme în sistem”, a spus Djokovic. „Vedem o lipsă de protocoale clare și standardizate. Pot înțelege sentimentele multor jucători care se întreabă dacă sunt tratați la fel. Sper că organele de conducere ale sportului nostru să învețe din acest caz și să abordeze aceste cazuri mai bine în viitor. Trebuie să existe o schimbare în mod colectiv, cred că asta este evident.
Mulți jucători – fără a-i numi pe niciunul dintre ei, dar sunt sigur că știți deja cine – au avut cazuri similare sau au fost implicați în aproape aceleași cazuri, dar care nu au avut același rezultat”, a mai spus Djokovic.
„Și acum întrebarea este dacă e vorba despre fonduri, dacă un jucător își poate permite să plătească o sumă semnificativă de bani pentru o firmă de avocatură care i-ar reprezenta mai eficient cazul. Nu știu. Este cazul sau nu? Este ceva ce simt că trebuie să investigăm mai mult în mod colectiv.”, a declarat „Nole”, într-o conferință de presă desfășurată la US Open.
Spaniolul Carlos Alcaraz nu a comentat prea mult cazul în care se află Sinner, spunând că situația este una delicată: „Este un subiect foarte, foarte serios. Sunt lucruri în culise pe care mulți oameni nu le știu, cu siguranță pe care eu nu le știu. Deci, în cele din urmă, este foarte dificil, sincer, să vorbesc despre subiect.
A fost testat pozitiv, dar trebuie să existe un motiv pentru care l-au lăsat să continue să joace. Așa că nu pot vorbi mai mult despre subiect. În cele din urmă, l-au declarat nevinovat și este în turneu. Cred că nu mai sunt multe de vorbit și cel puțin nu am multe de spus. Este un caz despre care se vorbește (în vestiar)”, a spus jucătorul în vârstă de 21 de ani.
Echipele de tenis ale...
Câștigătoarea a 23 de titluri...
Sportiva din țara noastră nu a rămas indiferentă în...
Căpitanul Farului Constanța a împărtășit cu fanii săi...
Peste 18 milioane de alegători...