Fotbal international UEFA ar putea modifica regula henţului, după penalty-ul dat la PSG - Newcastle. Se vrea urmarea modelului din Premier League
Data publicării:
PSG a terminat la egalitate meciul cu Newcastle, din Liga Campionilor, după ce a primit un penalty controversat în ultimele faze ale partidei. Acum, UEFA ar vrea să schimbe regula henţului, pentru a evita astfel de situaţii pe viitor. 

UEFA ar dori să implementeze sistemul din Premier League la sancţionarea unor astfel de faze, conform Daily Mail, pentru a reduce numărul de penalty-uri acordate prea uşor. În Liga Campionilor, în acest sezon, au fost acordate de patru ori mai multe lovituri de la 11 m decât în Premier League, motiv pentru care Comisia de Arbitri din cadrul UEFA ia în calcul schimbarea ghidului pentru arbitri din sezonul următor. 

UEFA a decis că penalty-ul transformat de Kylian Mbappe în prelungirile meciului cu Newcastle a fost acordat după o eroare a asistentului VAR Tomasz Kwiatkowski, care a fost şi înlocuit pentru meciurile de miercuri seară ca urmare a acestor fapte. 

Legile fotbalului sunt determinate de IFAB, însă implementarea lor necesită şi muncă de interpretare, astfel că UEFA insistă acum asupra unei abordări mai stricte asupra regulilor henţului. Spre exemplu, arbitrii din Premier League au fost instruiţi să ia în calcul mai mulţi factori când judecă un henţ, cum ar fi apropierea braţului jucătorului de corp, dar şi dacă braţul este într-o poziţie naturală. Astfel, henţul lui Tino Livramento, sancţionat în Liga Campionilor, nu ar fi fost niciodată sancţionat în Premier League. 

UEFA a ajuns la o concluzie similară, astfel că l-a sancţionat pe asistentul VAR, învinuit că i-a arătat arbitrului Szymon Marciniak doar reluările dintr-un singur unghi cu incidentul. Şi Marciniak, omul care a luat decizia finală, a fost criticată pentru că nu a cerut unghiuri alternative de filmare, dar a scăpat de sancţiune pentru că nu mai era programat la niciun meci de Liga Campionilor. 

În plus, penalty-ul acordat celor de la PSG contrazice şi ghidul dat arbitrilor anul trecut de conducerea UEFA, conform căruia "UEFA transmite clar că nu se va sancţiona henţ la niciun jucător dacă mingea a fost deviată din corpul său şi, mai ales, dacă mingea nu se duce spre poartă". 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal international

logo icon Articole similare

Fotbal international AS Roma l-a dat afară pe Daniele de Rossi

AS Roma a rămas fără antrenor, după ce conducerea a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel