Rugby 2024, anul în care naţionala de rugby a României a fost reconstruită
Preşedintele Federaţiei Române...
"A fost un an important, în care am reuşit să reconstruim echipa naţională, după Cupa Mondială de anul trecut, cu un staff nou şi cu o echipă de jucători tineri. În acest an echipele naţionale şi selecţionata 'Lupilor' au folosit peste 80 de jucători care au fost monitorizaţi şi evaluaţi permanent de stafful pe care îl avem la naţională. Cred că una peste alta a fost un an bun. Cu siguranţă ne dorim cu toţii de fiecare dată doar victorii, dar trebuie să ţinem cont că avem o echipă noua, tânără, cu un staff nou, care creşte de la meci la meci", a declarat Petrache.
Oficialul federaţiei a precizat că roadele muncii selecţionerului francez David Gerard au început să se vadă la aproape un an de la instalarea sa în funcţie.
"În noiembrie, când deja au început să se vadă roadele muncii lui David Gerard, după un an de zile, am reuşit două victorii pe teren propriu şi un meci pierdut la limită, cu echipe mai bine clasate decât noi, iar asta îmi dă speranţă şi pentru următorii ani. Campionatul intern nou structurat a fost unul animat şi cred eu că a fost o bună platformă de lansare a jucătorilor spre 'lupi' şi spre naţionala de seniori", a completat acesta, citat de Agerpres.
Petrache consideră însă că sunt multe lucruri care pot fi îmbunătăţite în rugbyul românesc, amintind totodată şi de condiţiile precare de pregătire: "Cu siguranţă sunt multe lucruri pe care le putem îmbunătăţi, dar oamenii trebuie să înţeleagă că este un proces de lungă durată şi că indiferent de ce eforturi facem, nu întotdeauna avem cele mai bune condiţii pentru a ne pregăti".
Victoriile cu SUA, Tonga şi Canada sunt considerate de Alin Petrache cele mai mari performanţe obţinute în acest an: "Cred că cele mai importante realizări sunt victoriile echipei naţionale din toamnă şi victoria cu SUA din luna iulie".
În privinţa problemelor majore cu care s-a confruntat federaţia în 2024, preşedintele FRR a nominalizat lipsa unei baze de pregătire pentru echipele naţionale şi bugetele insuficiente.
"Au fost aceleaşi ca şi în 2023, lipsa unei baze de pregătire pentru echipele naţionale şi bugetele insuficiente. Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf ne-a fost luat şi ţinut la distanţă şi în acest an, nu am putut să ne pregătim aşa cum ne-am fi dorit, nu am putut să ne desfăşurăm antrenamentele echipelor noastre naţionale. Meciurile sunt programate cu greutate şi nu în cele mai bune zile pentru noi", a afirmat el.
Pentru 2025, principalul obiectiv este calificarea echipei naţionale de rugby a României la Cupa Mondială din 2027, din Australia.
"Obiectivul zero al rugbyului românesc este calificarea la Cupa Mondială. Este pentru prima oară când calificarea se joacă într-un an şi cu siguranţă toate ţările participante vor juca cel mai bun rugby posibil şi se vor lupta în fiecare secundă pentru a participa la cea mai importantă competiţie din lumea balonului oval. Faptul că vom avea un număr mai mare de echipe calificate adaugă extra presiune şi o siguranţă că meciurile vor fi mai echilibrate decât se aşteaptă toţi. România are şansa ei, una foarte importantă, dar cu siguranţă nu va fi o calificare uşor de obţinut. Toate celelalte ţări dispun de bugete considerabile, investesc foarte mult în infrastructură, au extrem de multe facilităţi, create de stat, în ceea ce înseamnă organizarea în şcoli, licee sau universităţi şi au politici de sport naţionale care generează performanţă. Dar sunt încrezător că 'stejarii' vor reuşi să se califice din nou la Cupa Mondială, la ediţia din 2027, din Australia", a afirmat Petrache.
Întrebat care ar fi în viziunea sa cei mai buni sportivi ai anului 2024, Petrache a spus că echipa naţională a fost din nou locomotiva rugbyului românesc: "Este greu să faci un top în momentul în care vii dintr-un sport de echipă. Ca în fiecare an, vom lăsa suporterii să aleagă cei mai buni jucători din ţara noastră sau din străinătate. Cred că, în schimb, echipa naţională a fost din nou locomotiva rugbyului românesc".
Naţionala României a ocupat locul 4 în Rugby Europe Championship 2024, fiind întrecută în finala mică de Spania, cu 40-33. În finala mare, Georgia a câştigat al 16-lea său titlu, învingând XV-le Portugaliei cu 36-10. În Grupa B a REC 2024 din care a făcut parte, România a fost învinsă fără drept de apel de echipa Portugaliei, cu 49-24, şi a învins Polonia cu 20-8 (în deplasare) şi Belgia cu 33-18 (acasă).
În vederea pregătirii participării la Rugby Europe Championship 2025, stejarii se vor reuni pe 2 ianuarie pentru a pleca o zi mai târziu într-un stagiu de pregătire în Franţa, la Soustons. România va debuta în REC pe 31 ianuarie, urmând să întâlnească Germania, pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf (19:00). Va urma meciul cu Belgia, din 8 februarie, de la Mons (Stade du Tondreau, ora 21:00), iar ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoşani, pe Stadionul Municipal (ora 17:00).
Viitoarea ediţie a Cupei Mondiale de rugby, care va avea loc în Australia între 1 octombrie şi 13 noiembrie 2027, va fi prima care va alinia la start 24 de echipe, conform deciziei World Rugby. Din cele 24 de echipe participante, 12 sunt calificate direct după ce au terminat pe primele trei locuri în grupele din care au făcut parte la Cupa Mondială de anul trecut: Franţa, Noua Zeelandă, Italia, Irlanda, campioana mondială Africa de Sud, Scoţia, Ţara Galilor, Fiji, Australia, Anglia, Argentina şi Japonia. Celelalte 12 echipe vor fi stabilite după turneele regionale de calificare, un play-off transcontinental, noua competiţie Pacific Nations Cup şi un turneu de calificare în fiecare regiune.
Stejarii îşi pot asigura calificarea directă la Cupa Mondială de rugby din Australia dacă vor termina ediţia 2025 a Rugby Europe Championship în primele două locuri din grupa din care mai fac parte Germania, Belgia şi Portugalia.
În meciurile test din 2024, în turneul din vară din America de Nord, "stejarii" au întrecut SUA cu 22-20, la Chicago, iar apoi au pierdut cu Canada, scor 22-35. În toamnă, echipa naţională de rugby a României a obţinut o victorie spectaculoasă cu Tonga (25-15), a întrecut Canada cu scorul de 35-27, iar în ultimul meci a pierdut cu Uruguay (21-23), toate disputate la Bucureşti.
Selecţionata Lupii României a câştigat în luna octombrie Grupa B la ediţia 2024 a competiţiei Rugby Europe Super Cup, în urma clasamentului cumulat din cele două grupe, aflându-se pe locul 4.
Romanian Wolves a învins în Grupa B echipa olandeză Delta, cu scorul de 46-24, la Amsterdam, după ce fusese învinsă pe teren propriu, la un punct distanţă, scor 36-37. În primele două partide Lupii României au întrecut formaţia Brussels Devils, cu scorul de 44-22, pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf din Bucureşti şi echipa Bohemia Warriors cu scorul de 38-11, la Praga.
România s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatul European Under-20, iar la Europeanul Under-18 s-a clasat pe ultimul loc (8).
Preşedintele Federaţiei Române...
Fostul mare internaţional şi...
Sportivul a fost găsit vinovat...
Federația Română de Rugby a...
La CM Rugby 2023 s-a...
Pe 4 februarie, România debutează la Rugby Europe...
Juri Cisotti intră în ultimele 6 luni de contract cu...
Florin Manea a făcut anunţul...
Tenismena Iga Swiatek,...
David Popovici, campion...