Box Ambele pugiliste implicate în controversa momentului, calificate în semifinalele Jocurilor Olimpice de la Paris
Data publicării:
Sportivele care au fost protagoniste în ultimele scandaluri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris s-au calificat în semifinalele competițiilor în care evoluează.

Khelif și Lin, semifinaliste la Jocurile Olimpice de la Paris

Pugilistele algeriană Imane Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, aflate în centrul unei controverse de gen în turneul olimpic de box la Jocurile Olimpice de la Paris, și-au asigurat câte o medalie după ce au reușit să se califice în semifinalele competițiilor din care fac parte, categoria de 66 kg, respectiv cea de 57 kg. 

Khelif a învins-o sâmbătă pe unguroaica Luca Anna Hamori în sferturile de finală ale categoriei welter, asigurând astfel Algeria de cucerirea unei medalii olimpice.

Khelif a avut un început de meci bun împotriva lui Hamori, lovind-o cu serii bine țintite, câștigând lejer primele două runde, chiar dacă și unguroaica a reușit câteva lovituri puternice.

În runda finală, sportiva africană nu s-a mai întrebuințat așa mult și a câștigat cu un scor mai strâns. Cele două pugiliste s-au îmbrățișat după gongul final.

De asemenea, Lin Yu-ting a învins-o pe bulgăroaica Svetlana Kamenova Staneva, în sferturile de finală.

Deși sportiva de la granița României a încercat să se impună încă de la începutul partidei, taiwaneza s-a apărat foarte bine, luând inițiativa în partea a doua a confruntării și profitând de oboseala adversarei pe care a învins-o la puncte.

Cele două s-au mai întâlnit și în sferturile de finală ale Campionatelor mondiale din 2023. Lin Yu-ting a câștigat atunci meciul dar, în urma descalificării sale de către Federația Internațională de Box (IBA) pentru că a picat un test hormonal biochimic, rezultatul a fost ulterior  anulat, Svetlana Staneva primind medalia de bronz în locul asiaticei, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI Italianca Angela Carini, care a abandonat meciul împotriva algeriencei Imane Khelif, va fi premiată de Federația Internațională de Box

Omar Khelif: „Am crescut-o să fie muncitoare și curajoasă”

Presa internațională transmite că cele două sportive, algerianca Khelif, respectiv taiwaneza Lin, ar avea hiperandrogenism, o afecțiune endocrină în care organismul produce o cantitate excesivă de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, având ca rezultat diverse manifestări clinice.

Printre efectele acestei afecțiuni se numără și creșterea masei musculare, precum și redistribuirea grăsimii corporale și reducerea grăsimii subcutanate, precum și creșterea excesivă a părului pe față, piept și spate la femei.

Rafa Lozano, antrenorul echipei de box a Spaniei, o cunoaște pe Imane Khelif și afirmă că intrarea ei în competiție nu e echitabilă: „Nu văd situația ca fiind corectă sau echitabilă. Lumea poate să spună ce vrea, dar așa văd eu lucrurile. A fost organizată o tabără de antrenament la Blume și nu puteam să o punem în ring cu nimeni.

Am urcat-o în ring cu Jennifer Hernandez și a rănit-o. Asta se întâmpla cu orice adversară. Așa că am pus-o în ring cu Jose Quiles și erau egali. Din punctul meu de vedere, participarea ei la JO 2024 (n.r. - în competiția feminină) nu e corectă”, a declarat Lozano, potrivit Marca

Cu toate că au existat diverse zvonuri privind schimbarea genului de către cele două pugiliste, ele s-au născut femei, concurând în această categorie. Una dintre primele persoane care au reacționat în urma evenimentului dintre italianca Carini și Imane Khelif este chiar tatăl algeriencei, care a făcut lumină în cazul care a luat amploare în ultimele zile: „Copilul meu este fată. A fost crescută ca o fată. E o fată puternică. Am crescut-o să fie muncitoare și curajoasă. Are o voință puternică de a munci și de a se antrena”, a declarat Omar Khelif, citat de HindustanTimes.

El a mai spus că reacția împotriva fiicei sale este „imorală” și „nedreaptă”, îndemnând-o să aducă o medalie de aur țării și să încheie, astfel, toate criticile la adresa ei.

„Oponenta italiancă cu care s-a confruntat nu a putut să o învingă pe fiica mea, deoarece ea era mai puternică și italianca mai slabă”, a adăugat el.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Box

logo icon Articole similare

Box Mihai Leu, alături de Floyd Mayweather pe o listă selectă

Fostul pugilist Mihai Leu a fost inclus pe o listă...


DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Mircea Rednic, mulțumit de remiza UTA Arad - FC Hermannstadt

Echipa condusă de Mircea Rednic a terminat la egalitate...

Superliga Romaniei UTA Arad remizează pe teren propriu cu FC Hermannstadt

Partida dintre arădenii conduși de Mircea Rednic și...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara

Stadionul „Michael Klein” își schimbă denumirea! Ce nume va purta terenul echipei Corvinul Hunedoara

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a spus de ce Oţelul nu a mai făcut niciun transfer. Mesaj pentru jucători înainte de meciul cu Gloria Buzău

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

pixel