Rugby Campioni indiscutabili? De ce Noua Zeelandă vs. Africa de Sud este mai mult decât doar finala Cupei Mondiale de Rugby
Data actualizării:
Data publicării:
Noua Zeelandă vs. Africa de Sud, mai mult decât finala Cupei Mondiale de Rugby.

Cea mai mare rivalitate din rugby va fi disputată pe cea mai mare scenă, cu o realizare istorică și unică în joc. Africa de Sud vs Noua Zeelandă. Asta înseamnă cu adevărat finalele Cupei Mondiale.

Spre deosebire de box, rugby-ul nu are noțiunea de campion indiscutabil, dar dacă ar fi existat vreodată un meci pentru a decide unul, sâmbătă seara la Stade de France ar fi acela.

După cum a explicat antrenorul secund al Springboks, Mzwandile Stick, cu 24 de ore înainte de meci: "All Blacks au câștigat Cupa Mondială de trei ori, noi am câștigat-o de trei ori, deci acest meci este mai mare decât doar o finală a Cupei Mondiale. Cine câștigă va avea probabil dreptul de a se lăuda în următorii opt ani.", notează Independent

Țările menționate au rugby-ul înrădăcinat în ADN-ul lor național. Un joc adus din emisfera nordică a Globului în timpul erei coloniale și care a fost preluat, schimbat și îmbunătățit de națiunile care și-au câștigat independența.

Aceste țări s-au întâlnit pentru prima dată în 1921 (o victorie a Noii Zeelande cu scorul de 13-5 în Dunedin) și mai bine de un secol mai târziu, se vor întâlni pentru a 106-a oară sâmbătă seara. Noua Zeelandă conduce în serie cu 62 de victorii la 39 și patru remize, dar Africa de Sud se va inspira din cea mai recentă confruntare - victoria categorică de 35-7 pe care au obținut-o asupra rivalilor lor la Twickenham doar cu câteva săptămâni înainte de începerea acestei Cupe Mondiale.

Povestea este deja legendară. All Blacks, favoriții enormi, cu poate cel mai mare jucător de rugby din toate timpurile, Jonah Lomu, au fost înfrânți de tinerii Springboks, încurajați de o mulțime zgomotoasă de suporteri. Drop goal-ul lui Joel Stransky în timpul prelungirilor le-a adus o victorie de 15-12, imaginea lui Nelson Mandela în tricou și șapcă Springboks dând trofeul căpitanului Africii de Sud, Francois Pienaar, a devenit o fotografie văzută în întreaga lume și a unit o națiune divizată.

Cu toate acestea, sâmbătă va fi prima dată când se întâlnesc în finală, de atunci. Din punct de vedere istoric, All Blacks sunt, fără îndoială, cea mai mare echipă de rugby, cu o aură forjată de dominare completă. Pentru a dovedi acest lucru, au câștigat ultimele patru titluri ale Rugby Championship, în ciuda faptului că au fost în "criză". Faptul că au câștigat 10 din cele 12 titluri de când Tri Nations a devenit Rugby Championship, cu adăugarea Argentinei în 2012, este un lucru foarte mare.

Cu toate acestea, Springboks a devenit echipa definitivă a turneelor. Au un palmares mai bun în Cupa Mondială decât Noua Zeelandă, câștigând trei din cele șapte ediții la care au participat, în timp ce o victorie la Stade de France ar aduce rata lor de succes la incredibila cifră de 50%.

Când luminile strălucesc cel mai puternic, Africa de Sud știe cum să câștige jocuri de rugby la eliminare. Victoriile asupra Franței în sferturile de finală și asupra Angliei în semifinală ar putea fi trecute cu vederea ca fiind întâmplătoare, dacă nu ar fi fost faptul că la fiecare patru ani, Springboks dovedesc că sunt fantastici în perioada turneului, cu gheață curgându-le prin vene.

dcsport Team
Categorie: Rugby
Tagurile articolului: all blacks  new zealand rugby  rugby world cup  south africa rugby  springboks 

logo icon Articole similare

Rugby România ţinteşte finala Rugby Europe Championship

Pe 4 februarie, România debutează la Rugby Europe...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Costel Gâlcă vrea cele trei puncte în meciul cu FC Botoșani

Antrenorul Universității Craiova, Constantin Gâlcă, a...


logo icon Cele mai citite
Imagine de Phillip Kofler de la Pixabay

Adevărul despre Daniel Badislav, cel mai "greu" portar din lume, după ce s-a spus că a provocat demisia a 4 antrenori şi un atac de cord fatal altuia

Sursa: Agerpres

Ianis Stoica, declaraţie de dragoste pentru Rapid? Ce a spus atacantul naţionalei U21 după succesul cu Elveţia din Giuleşti

Agerpres

Marcel Puşcaş trage concluziile despre Dorinel Munteanu şi Daniel Pancu: Pudibonzi sunt, au fost şi vor exista

Agerpres

Oţelul, Corvinul, FCSB, Dinamo, Farul, U Cluj şi alte echipe rămân fără galerie? Suporterii anunţă că nu mai vin la meciuri

pixel