Sporturi Cantonamentul ca stil de viață. Drumul spre marea performanţă nu începe acasă
Data actualizării:
Data publicării:
Gabriela Szabo atenţionează sportivii care vor să facă pasul spre marea performanţă că nu pot privi sportul doar ca pe o cale de a câştiga medalii. 

"Sportul de mare performanţă trebuie privit nu numai din perspectiva rezultatelor şi a medaliilor. Este o meserie în sine, cu un program destul de spartan de viaţă. Gândiţi-vă că sportul de mare performanţă şi sportul de excelenţă nu poate fi făcut acasă. Implică să stai în cantonament câteva luni pe an. Noi eram sportivi care stăteam 10 luni pe an în cantonament. Pentru că viaţa sportivului trebuie monitorizată, de când se trezeşte şi până adoarme. 

Există medic, care vine şi vede dacă sportivul s-a odihnit, există alimentaţie care trebuie controlată, lucru care ţine tot de medicul lotului naţional. După care intervin antrenamentele, refacerea. Cine face refacerea, cum se face? 

Viaţa unui sportiv de asemenea nivel este un laborator în sine. Nu poţi face asta acasă. E exclus. Trebuie să cunoşti parte de fiziologie a efortului, ce alimente sunt necesare, cât de repede se reface organismul, cum se refac depozitele de energie pentru ca a doua zi organismul să fie în formă", a declarat Gabriela Szabo. 

David Popovici, o excepţie 

Mama lui David Popovici a făcut cursuri de profil, astfel încât să se poată ocupa de nutriţia sportivului. Gabriela Szabo spune, însă, că aceasta este doar o excepţie. 

"Este un caz fericit, dar câţi dintre părinţii noştri au studii sau au pregătire în nutriţia unui sportiv de mare performanţă? Sunt foarte puţini. Mama lui David este de admirat şi de apreciat că a simţit să facă asemenea cursuri pentru a ajuta copilul să progreseze", a mai completat fosta mare atletă. 

Youtube video image


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Sporturi
Tagurile articolului: gabriela szabo  nutritie  performanta  sport  sportivi 

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Ăsta e Rapidul din Giuleşti. Iubeşte-l şi o să înnebuneşti

Declicul anunţat de Marius Şumudică înaintea meciului...

Fotbal international Lionel Messi e pe val la Inter Miami

Jucătorul argentinian de fotbal în vârstă de 37 de ani...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Dorinel Munteanu şi-a aflat pedeapsa după episodul cu David Maftei

Sursa: Agerpres

Antrenorul cu portarii de la Dinamo a tras concluziile despre Golubovic, după meciul cu FCSB

Agerpres

Sportiva din Republica Moldova care a răbufnit după rezultatele alegerilor la referendum

Sursa: Agerpres

Florentin Petre e sincer după înfrângerea în faţa FCSB-ului. "E cea mai bună echipă din Liga 1"

pixel