Superliga Romaniei Fotbaliştii din România, prizonierii cluburilor de fotbal, chiar dacă nu sunt plătiţi. AFAN vrea schimbarea regulamentului
Data publicării:
Regulamentul FIFA spune că fotbaliştii neplătiţi pot denunţa contractele unilateral şi pot semna cu alte cluburi. În România, lucrurile se întâmplă exact pe dos, iar sportivii rămân, adesea, captivii cluburilor care nu îi plătesc. 

Emilian Hulubei, preşedintele AFAN (Sindicatul Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori din România), a anunţat că încearcă schimbarea regulamentului din România şi armonizarea acestuia cu regulile FIFA. Astfel, jucătorii din România vor putea să îşi denunţe unilateral contractele şi nu vor mai fi obligaţi să rămână la cluburile care nu îi plătesc până la soluţionarea litigiilor. 

"Un lucru pe care sper să îl schimbăm cât mai curând este că în momentul în care ţi-ai depus memoriu să devii liber de contract, ca fotbalist în România, eşti obligat să stai la clubul respectiv, nu poţi să pleci imediat, cum se întâmplă conform regulamentului FIFA. 

Regulamentul FIFA spune că dacă eşti neplătit timp de mai mult de două luni, poţi să trimiţi o notificare de punere în întârziere a clubului, ca să îţi plătească în 15 zile toate datoriile pe care le are către tine. Dacă un club nu plăteşte banii în 15 zile, trimiţi a doua notificare, care este şi denunţarea unilaterală a contractului, şi poţi pleca să te legitimezi în altă parte fără probleme. Cât timp se judecă litigiul respectiv, tu ai posibilitatea să joci la altă echipă. 

Ce primeşti după litigiu

Dacă se dovedeşte că ai dreptate şi că ţi-ai denunţat unilateral contractul pe justă cauză, atunci clubul va fi obligat, pe lângă salariile restante, şi valoarea contractului până la momentul în care ai semnat cu noul club. În cazul în care ai un salariu mai mic la clubul respectiv, trebuie să îţi plătească diferenţa de salariu între contractul la clubul vechi şi contractul de la clubul nou. 

În România, din păcate, trebuie să stai la club până se judecă litigiul, care poate dura între 3 şi 6 luni. Şi atunci rişti să fii batjocorit de club, sau să te accidentezi. Sunt multe riscuri care nu ar trebui să existe. Încercăm să armonizăm regulamentul cu cel al FIFA. Nu vrem să fim neapărat la fel de drastici ca cei de la FIFA, şi am propus ca atunci când îţi depui memoriul să ai posibilitatea să optezi tu, ca jucător, dacă vrei să pleci sau să rămâi la club", a declarat Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, la DC Sport. 

Youtube video image


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Superliga Romaniei

logo icon Articole similare

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel