Judo Gestul nesportiv l-a costat participarea la Jocurile Olimpice! Ce i-a făcut un judoka marelui său adversar
Data publicării:
Jocurile Olimpice de la Paris au debutat pe 26 iulie, iar controversele nu au așteptat să apară.

Vicecampionul olimpic la Judo, descalificat de la Jocurile Olimpice

Judoka georgian Guram Tușișvili, vicecampionul olimpic de la Tokyo, a fost descalificat de la JO 2024 pentru „comportamentul său nesportiv” în sferturile de finală ale categoriei +100 kg împotriva francezului Teddy Riner, au anunțat vineri organizatorii, scrie AFP.

„Tușișvili a fost descalificat pentru comportament antisportiv și nu poate continua competiția”, au indicat organizatorii JO Paris 2024.

Astfel, georgianul, care s-a enervat și l-a doborât pe triplul campion olimpic Riner când lupta s-a terminat, nu își va putea disputa meciul pentru bronz. El nu va concura nici în competiția mixtă pe echipe, a declarat pentru AFP un oficial al Federației internaționale de profil. „Comportamentul georgianului este contrar spiritului judo”, a menționat acesta.

Tușișvili, campion mondial în 2018, nu s-a mai putut controla după ce a fost doborât la pământ printr-un procedeu de adversarul său francez, după 2 minute și 39 de secunde de luptă.

Arbitrul l-a sancționat descalificându-l. Cei doi luptători sunt cunoscuți pentru rivalitatea lor extremă, scrie Agerpres.

Riner urmărește un record de patru titluri la Jocurile Olimpice de vară, după ce a câștigat aurul individual la Jocurile de la Londra (2012) și Rio (2016).

Sportivul în vârstă de 35 de ani, care a câștigat și un titlu pe echipă la Tokyo în urmă cu trei ani, a fost mai agresiv în al doilea meci pentru a-l învinge pe Tușișvili, medaliatul cu argint de la Tokyo și numărul patru mondial, încheind concursul cu un tani-otoshi și creând o atmosferă extraordinară a fanilor francezi din tribune.

Poziția oficială a Federației Internaționale de Judo

În urma incidentului care a avut loc la sfârșitul sfertului de finală dintre Teddy Riner (FRA) și Guram Tushishvili (GEO) la categoria +100 kg, comportamentul judoka georgian a fost împotriva „spiritului judo-ului”. O comisie disciplinară ad-hoc a fost convocată imediat pentru a investiga situația.

Au fost luate următoarele decizii:

Guram Tushishvili este suspendat din competiția individuală și nu va avea voie să concureze la recalificare.
Guram Tushishvili este suspendat de la participarea la proba pe echipe mixte care va avea loc pe 3 august 2024.
Guram Tushishvili este suspendat de la participarea la orice competiție internațională de judo până când Comisia de disciplină a IJF se întrunește pentru a lua o decizie finală. Vor fi efectuate cercetări ulterioare pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Delegația georgiană și sportivii au fost informați despre deciziile respective.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Judo

logo icon Articole similare

DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Mircea Rednic, mulțumit de remiza UTA Arad - FC Hermannstadt

Echipa condusă de Mircea Rednic a terminat la egalitate...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara

Stadionul „Michael Klein” își schimbă denumirea! Ce nume va purta terenul echipei Corvinul Hunedoara

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a spus de ce Oţelul nu a mai făcut niciun transfer. Mesaj pentru jucători înainte de meciul cu Gloria Buzău

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

pixel