Baschet Nikola Jokic, desemnat cel mai bun jucător din NBA
Data publicării:
Liga Profesionistă Nord-Americană de Baschet a anunțat că sârbul Nikola Jokic a fost desemnat, pentru a treia oară în carieră, cel mai bun jucător.

Pentru a treia oară, sârbul este MVP

Jucătorul sârb Nikola Jokic, vedeta campioanei en-titre Denver Nuggets, a fost desemnat cel mai bun jucător (MVP - Most Valuable Player) pentru a treia oară în cariera sa, a anunțat, miercuri, liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA), citată de AFP.

Pivotul de 29 de ani a mai obținut această recompensă în 2021 și 2022. El s-a clasat pe locul doi în 2023, după Joel Embiid (Philadelphia 76ers), dar a condus-o pe Nuggets în același an la primul său titlu de campioană a NBA.

În acest sezon, Jokic a avut medii de 26,4 puncte, 12,4 recuperări și 9 pase decisive pentru Denver. Deținătoarea titlului a încheiat la egalitate în fruntea Conferinței de Vest cu liderul Oklahoma City Thunder.

Uriașul sârb (2,11 m) este al doilea jucător din istoria NBA, după Oscar Robertson în anii '60, care înregistrează 2.000 de puncte, 900 de recuperări și 600 de pase decisive în cursul unui singur sezon.

Pentru al treilea an consecutiv, niciun jucător american nu s-a aflat printre finaliștii pentru titlul de MVP, Jokic concurând pentru acest trofeu cu canadianul Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder) și slovenul Luka Doncic (Dallas Mavericks). Ultimul MVP american a fost James Harden, în anul 2018.

Jokic a obținut 79 de voturi pentru primul loc, urmat de Gilgeous-Alexander (15) și Doncic (4), votul fiind exprimat de un juriu internațional de ziariști și comentatori sportivi specializați în baschet.

El este al nouălea jucător desemnat MVP de trei ori sau mai mult în carieră. Kareem Abdul-Jabbar deține recordul absolut, cu șase trofee MVP, urmat de Bill Russell și Michael Jordan, cu câte cinci, Wilt Chamberlain și LeBron James, cu câte patru, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson și Jokic, cu câte trei, potrivit Agerpres.

Jokic, cu gândul la caii de acasă

Cu toate acestea, Jokic a surprins, în repetate rânduri, după numeroasele succese - atât cele individuale, cât și cele colective - prin nivelul său scăzut de entuziasm în ceea ce privește celebrarea victoriilor. El s-a declarat un fan al curselor de cai, aducând de multe ori în discuție animalele sale din Serbia, țara natală. Acesta are o fermă în orașul natal, Sombor, în care crește cai cu care participă la curse, fiind un mare pasionat de acest sport.

Sârbul a fost întrebat de un reporter, după ce Denver a câștigat titlul sezonul trecut, dacă va participa la parada de prezentare a trofeului. Jokic declara că nu e sigur, întrucât trebuie să ajungă acasă, în Serbia, pentru a-și vedea caii de curse. 

„Nu știu dacă voi participa la paradă. Duminică trebuie să mă duc acasă și să-mi văd caii. Parada e joi, pe la ora 8, după aceea trebuie să merg acasă. Chiar nu știu dacă voi lua parte la eveniment”, spunea Jokic, în urmă cu un an.

Titlul MVP este ultima dintre distincțiile de final de sezon atribuite de NBA anul acesta. Francezii Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves) și Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) au fost desemnați cel mai bun apărător, respectiv cel mai bun debutant al anului.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Baschet

logo icon Articole similare

Baschet Nikola Jokic, desemnat cel mai bun jucător din NBA

Liga Profesionistă Nord-Americană de Baschet a anunțat...


DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Gheorghe Hagi, gest de mare campion pentru Dorinel Munteanu. Oţelul va putea juca la Constanţa în Europa, dacă se califică

Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Situaţie incredibilă în fotbalul românesc. Ioan Varga cere Corvinului să cedeze locul în Europa Farului. Mihai Rotaru spune că Oţelul sau U Cluj pot juca de 2 ori barajul

Agerpres

Oţelul Galaţi, mutare spectaculoasă la barajul de cupe europene

Sursa: Agerpres

Vin investiţiile, dacă Dinamo se salvează de la retrogradare? Andrei Nicolescu, anunţ important pentru fanii alb-roşii

pixel