Stiri "Proştii nu pot juca fotbal". Răzvan Raţ şi drumul de la şcoală la Şahtior
Data publicării:
Răzvan Raţ, fostul căpitan al naţionalei României, a rememorat primii paşi în fotbal. 

"Cred că din generaţia mea, '81-'82, din 17-18 câţi eram, 12 sau 13 am jucat minimum în Liga 1. Trebuie să îi mulţumesc domnului Georgescu, pentru că aveam şedinţă aproape în fiecare zi, seara, cu lecţii de pedagogie. Mihai Georgescu, în afară de faptul că era un foarte bun antrenor de copii şi juniori, era un foarte bun pedagog şi un foarte bun psiholog. Dar mai ales un foarte bun pedagog. 

Pentru că ni s-a spus de un milion de ori că proştii nu pot juca fotbal. Şi dacă nu eşti bun la şcoală, şi eşti tâmpit, exact aşa ne spunea, nu poţi să joci fotbal. Şi atunci, era foarte strict din punct de vedere al şcolii. Trebuia să fim foarte buni la şcoală. Aveam, şi colegii mei pot confirma, după şcoală masa, obligatoriu somn, antrenamentul, recuperarea şi ce mai aveam de făcut, la fel obligatoriu, iar apoi aveam două ore, închişi într-o clasă din liceu, în care trebuia să ne facem temele. Eram oarecum şi verificaţi din punctul ăsta de vedere. Şi o oră pe săptămână aveam oră de engleză, obligatoriu. 

Ni s-a spus că în momentul în care avem rezultate proaste la şcoală, plecăm din şcoala de fotbal. Conta foarte mult partea asta şi prima chiar în faţa performanţei sportive. Ni s-a spus că, indiferent cât de buni suntem, dacă nu suntem buni la şcoală dispărem. Lucrurile astea m-au învăţat să înţeleg că nu ai voie să fii tâmpit. Şi la momentul ăsta este o problemă pentru mine, pentru că mi s-a construit un reflex şi un complex în acelaşi timp. Am încercat tot timpul să demonstrez că fotbaliştii nu sunt proşti. E o problemă, pentru că nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic. Am auzit şi despre mine asta", a declarat Răzvan Raţ la Arena Sport.ro

Răzvan Raţ a fost căpitanul echipei naţionale a României, însă cele mai mari performanţe le-a avut la Şahtior Doneţk, acolo unde, alături de Mircea Lucescu, a cucerit Cupa UEFA în 2009. Cu echipa ucraineană, Răzvan Raţ a cucerit 7 titluri, 5 cupe şi 3 supercupe, şi a jucat 249 de partide în tricoul lui Şahtior. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: educatie  fotbal  liga 1  razvan rat  romania  scoala 

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel