Box Pugilista taiwaneză implicată în controversa legată de gen, premiată de președintele Taiwanului
Data actualizării:
Data publicării:
Lin Yu-ting, în vârstă de 28 de ani, a fost protagonista controversei legate de gen, iscată la Jocurile Olimpice de la Paris, alături de algerianca Imane Khelif.

Lin Yu-ting, primită cu multă căldură în țara natală

Președintele Taiwanului a elogiat-o vineri pe pugilista Lin Yu-ting, medaliată cu aur la Paris la categoria 57 kg, pentru că a dat dovadă de „grație” în ciuda atacurilor la adresa genului ei, la o petrecere organizată de el pentru sportivii olimpici din această țară, relatează AFP.

„Ai câștigat respectul și admirația oamenilor și asta nu doar pentru performanțele tale în ring, ci și pentru nivelul înalt de grație de care ai dat dovadă în afara acestuia”, a declarat președintele Lai Ching-te în timpul petrecerii organizate la palatul prezidențial.

Lin, asemenea algeriencei Imane Khelif care a câștigat titlul la categoria 66 kg, a fost în centrul unei controverse de gen, după ce a fost exclusă de la Mondialele din 2023 de la New Delhi, Federația Internațională a Boxului Amator susținând că a eșuat la testul de stabilire a genului.

„Hainele nu îl fac pe om și aspectul nu dezvăluie esența unei persoane”, au scris reprezentanții unui salon de înfrumusețare pe Instagram, în cadrul descrierii unui videoclip în care apare Imane Khelif, machiată și coafată și purtând medalia de aur la gât. „Rochiile, extensiile și machiajul nu definesc o femeie. Pentru a-și obține medalia, ea nu a avut timp de pierdut în saloane de înfrumusețare sau la cumpărături. Ea nu a simțit niciodată nevoia să se conformeze acestor standarde pentru a se dovedi. Imane nu a încercat să își schimbe look-ul pentru a se încadra în tiparele în care lumea vrea să ne încadrăm. Poți fi feminină și elegantă când vrei, dar în ring nu ai nevoie de volane sau tocuri înalte. Tot ce îi trebuie ei este strategie, forță și lovituri, pentru că aceasta este esența personajului său”, au mai scris aceștia.

Într-un discurs rostit în timpul petrecerii, taiwaneza în vârstă de 28 de ani, supranumită de presa locală „fiica Taiwanului”, s-a declarat „onorată” și a mulțumit „țării și poporului” pentru susținere.

Lin și Khelif au fost figurile centrale într-un scandal care le-a adus critici dure din partea unor personalități ca Donald Trump și scriitoarea J. K. Rowling.

Cele două sportive au fost descalificate de Federația Internațională de Box (IBA) de la campionatele mondiale din 2023, dar ulterior au fost autorizate de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) să concureze la Jocurile de la Paris.

Președintele rus al IBA, Umar Kremlev, un oligarh legat de Kremlin, a susținut că Lin și Khelif au fost supuse „unor teste genetice care arată că sunt bărbați”.

Președintele CIO, Thomas Bach, le-a apărat pe cele două pugiliste, spunând că s-au născut și au crescut ca femei și că pașapoartele lor confirmă acest lucru. Niciuna din ele nu este cunoscută să se identifice ca persoane transgender.

Sportivii taiwanezi au obținut șapte medalii la Paris (două de aur și cinci de bronz), al doilea cel mai bun rezultat al acestei țări la Jocurile Olimpice, potrivit Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Box

logo icon Articole similare

Box Mihai Leu, alături de Floyd Mayweather pe o listă selectă

Fostul pugilist Mihai Leu a fost inclus pe o listă...


DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Mircea Rednic, mulțumit de remiza UTA Arad - FC Hermannstadt

Echipa condusă de Mircea Rednic a terminat la egalitate...

Superliga Romaniei UTA Arad remizează pe teren propriu cu FC Hermannstadt

Partida dintre arădenii conduși de Mircea Rednic și...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara

Stadionul „Michael Klein” își schimbă denumirea! Ce nume va purta terenul echipei Corvinul Hunedoara

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a spus de ce Oţelul nu a mai făcut niciun transfer. Mesaj pentru jucători înainte de meciul cu Gloria Buzău

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

pixel