Stiri Scandalul cu iz politic dintre Nicuşor Dan şi Gabriela Szabo, cu regulamentele pe masă. Cine are dreptate. "Nu pot să accept ca munca mea să fie călcată în picioare"
Data actualizării:
Data publicării:
Nicuşor Dan a scris săptămâna aceasta pe Facebook că Primăria Generală a câştigat procesul în care Gabriela Szabo contestă decizia concedierii de la CSM Bucureşti. Fosta mare atletă a explicat, la DC Sport, de unde a plecat totul, dar a prezentat şi regulamentele care îi dau dreptate. 

"Gabriela Szabo a pierdut procesul împotriva noastră în care a contestat măsura concedierii din funcția de director al CSM București. Decizia desfacerii contractului de muncă a venit ca urmare a concluziilor Comisiei de Disciplină în care aceasta fost trimisă după ce Corpul de Control a descoperit mai multe nereguli în desfășurarea activității ei ca director al CSM.

Printre concluzii, Corpul de Control a reținut că în anul 2018, sub conducerea Gabrielei Szabo CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți). Mai mult, o parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo, tot sub formă de primă.

În plus, Corpul de Control a constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității. Totodată, litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații de 1.205.213 de lei și despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment)", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Gabriela Szabo: Am avut curaj să spun adevărul. Nu poţi să îmi impui să aduc jucători la handbal şi să semnez contracte fără negocieri

"Din punctul meu de vedere, nu este niciun scandal. Raţiunea oamenilor este să perceapă că, într-adevăr, am stat cinci ani la Clubul Sportiv Municipal, că toată energia mea bună a fost să fac lucrurile cu onestitate şi în favoarea sportului românesc. Nu întâmplător, unul dintre obiectivele mele când am ajuns la club a fost ca un număr mare de sportivi legitimaţi la CSM să ajungă la loturile naţionale, dar mai mult, să ajungă în componenţa lotului olimpic. Succesul meu a fost că, pentru prima dată în istoria clubului, am avut sportivi în lotul olimpic. Şi astăzi, spre exemplu, sportivi pe care eu i-am adus la CSM s-au calificat la Jocurile Olimpice. 

Este adevărat că s-a schimbat leadershipul de la nivelul primăriei, că a venit o altă administraţie. Cert e că modul ăsta de comunicare mă întristează. Orice om se poate despărţi de un angajat civilizat, frumos, explicându-i că nu face parte din echipa lui, că sunt alte obiective, că se vrea punerea altcuiva acolo. Ne puteam despărţi frumos. Am avut curaj să spun adevărul, şi pot demonstra asta. Nu poţi mie să îmi impui să aduc la echipa de handbal jucători şi să semnez contracte fără negocieri în spate, nu poţi să ieşi şi să spui neadevăruri. 

Pentru mine, ce a fost supărător este că ziariştii din România au preluat informaţia de pe Facebook şi au tăvălit-o în mediul online în aşa fel încât să ies eu ca şi cum aş fi un om corupt, care m-am îmbogăţit la CSM. Ceea ce e total fals!", a declarat Gabriela Szabo. 

Nicuşor Dan vorbeşte de prima încasate neregulamentar, Gabriela Szabo vine cu probele care îi dau dreptate 

"Aş vrea să ştiu şi eu dacă dl primar nu ştie că toate cluburile din România au norme de aplicare a legii 69/2000, legea sportului. Noi, cluburile de primării, avem propriile norme, aprobate în Consiliul Local sau General, cum e cazul aici, în baza unor legi. Eu, Gabi Szabo, am respectat la virgulă acele norme financiare aprobate în Consiliul General. Inclusiv aceste premieri. 

În regulamente scrie foarte clar că "pentru competiţiile premiate de cluburile sportive, respectiv campionatele naţionale şi Cupa României, valoarea totală a premiilor ce se pot acorda personalului salariat este de maximum 40% din suma valorii unitare a premiilor plătite efectiv sportivilor de către club. Conducătorul clubului poate primi un premiu de până la 25% din suma astfel calculată. Pentru ceilalţi salariaţi, nivelul premiului se stabileşte de conducătorul clubului. Finanţarea acestor premii se efectuează din bugetul CGMB în limita prevederilor bugetare aprobate". 

Şi toate premierile clubului au fost date din venituri proprii şi sponsorizări, nu au fost daţi bani din alocaţia bugetară. Iar domnul primar trebuia să mă cheme, să îmi arate, ca eu să pot să dovedesc că cei care au fost în control nu au dreptate. Sau poate aşa trebuia să iasă controlul. Pentru că atât timp cât ieşi cu o lună înainte să spui că e managementul prost, cum trebuia să iasă controlul? Mai ales că sunt angajaţii primarului în Corpul de Control? Întrebarea mea este de ce a fost nevoie ca Comisia să fie schimbată de cinci ori? Ce a stat în spatele fundamentării deciziei de schimbare a comisiilor? Ca să iasă ce? Management prost că am dat premieri în 2018? Înseamnă că tot sportul românesc va avea probleme. E un drept legal", a mai precizat Szabo. 

Primarul spune că Gabriela Szabo a pierdut procesul. Ce urmează? 

"Sunt căi de atac. Decizia e pe fond. Am contestat dispoziţia de concediere, pentru că era normal să contest. Este adevărat că acum două zile s-a pronunţat pe fond instanţa. O să merg şi în apel şi vom vedea după aceea ce se întâmplă. 

(n.r. despre perioada petrecută la vârful ministerului Sportului) Nu doar că am fost ministru al Sportului. Experienţa de la CSM a fost una care a adus plus valoare în pregătirea şi evoluţia mea ca om, şi nu pot să aştept cu uşurinţă ca toată munca mea, de peste 30 de ani, să fie călcată în picioare cu atâta uşurinţă, de nişte oameni care şi ei sunt vremelnici în posturile respective", a concluzionat Gabriela Szabo. 

Am solicitat şi Primăriei Generale un punct de vedere despre această situaţie. 

"Primăria Municipiului București vă informează ca instanța a hotărât pe fond că decizia încheierii contractului de muncă a doamnei Gabriela Szabo a fost legală și întemeiată", se arată în răspunsul instituţiei.

Youtube video image


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: bucuresti  csm bucuresti  gabriela szabo  instanta  nicusor dan  romania  scandal politic 

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel