Sah Șahistul ucrainean Shevchenko care reprezintă România, acuzat că a trișat. Poziția Federației Române de Șah
"Anunțăm cu regret că marele maestru Costică Ionescu a plecat dintre noi mult prea devreme.
Și-a dedicat viața șahului. A fost secretar general al Federației Române de Șah în perioadele 2006-2010, 2013, 2017-2021 și antrenor federal până în 2023.
În 1998 a obținut titlul de mare maestru, și un an mai târziu a devenit campion național. A fost vicecampion național în 1982, 1984, 1989 și 1990 și a ocupat locul al treilea național în 1979, 1992 și 2000. În 2006 a fost căpitanul echipei naționale la Olimpiada din Torino.
A fost membru al echipei naționale in perioada 1986-2000, cu un loc 5 obținut în 1985 la Cupa Mondială de la Lucerna.
O adevărată valoare a șahului românesc care nu mai este printre noi.
Odihnă veșnică, maestre! Vă mulțumim pentru tot!
Pentru cei care doresc să își ia rămas bun de la regretatul Costică Ionescu, revenim cât de curând cu detaliile despre data și locul înmormântării", a transmis Federaţia Română de Şah pe Facebook.
Sunt multe şcoli în care se joacă şah, dar nu avem un control. Noi, prin 2014, am distribuit câte zece seturi de şah la 500 de şcoli, dar dotarea este insignifiantă la nivelul unei ţări. Pur şi simplu depinde la fiecare şcoală de director şi de copii, dacă ei solicită se poate implementa. Este un opţional, ca multe altele. Nu este materie obligatorie şi nu există garanţia că va continua, dacă nu există interes şi cu cine să desfăşoare aceste ore. Dacă ar deveni o materie obligatorie s-ar schimba radical lucrurile, dar nu e aşa de simplu. Trebuie să ai cadre ca să te apuci de aşa ceva, a precizat Constantin Ionescu, conform Agerpres.
Acelaşi Constantin Ionescu spunea într-un interviu acum 8 ani care sunt motivele pentru care şahul românesc nu mai are performanţele de dinainte de 1989.
"Poate că atunci lucrurile erau mai liniștite, mai așezate. Ca șahist de top, atunci erai angajat la o întreprindere, îți mergea salariul de inginer, să zicem, iar tu nu aveai grija ce faci dacă nu cîștigi. Erai poate mai detașat, te puteai concentra mai bine pe pregătire și în concurs.
Bine, dar în aceeași situație sînt și ungurii, și polonezii. De bulgari nu mai spun, au avut după 1990 și un campion mondial, pe Topalov, șahist născut la Ruse, lîngă Giurgiu.
Da, dar la ei s-a tranșat mai repede chestiunea finanțării. Șahiștii lor au fost puși brusc în fața perspectivei de a se descurca neasistați, de a se profesionaliza individual. Și au făcut-o, așa cum fac dintotdeauna șahiștii din Vest, care nu au avut o perioadă comunistă și alta capitalistă", declara atunci marele maestru, citat de dilemaveche.ro.
Constantin Ionescu, mare...
Al doilea golgheter din UEFA...
FC Barcelona a anunțat...