Stiri CSA Steaua și CS Dinamo, în pericol? Eduard Novak: „Toate cluburile trebuie să fie independente”
Știm deja că Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034, deși procesul oficial de selecție FIFA se încheie abia spre finalul anului. Dar cu un deceniu rămas, multe aspecte sunt incerte, unele fiind deosebit de îngrijorătoare, relatează The Guardian.
Iată trei probleme-cheie:
FIFA se angajează să respecte drepturile omului, dar cum onorează această promisiune într-un stat ca Arabia Saudită, cunoscut pentru abuzuri? Regatul sfidează multe articole din Declarația Universală a Drepturilor Omului: disidența se pedepsește cu moartea, femeile sunt subordonate soților, iar homosexualitatea e ilegală.
Scepticismul e mare privind capacitatea FIFA de a se ține de cuvânt, chiar și pe aspecte legate doar de Cupă. Dar există o șansă: în câteva luni, candidatura saudită trebuie să prezinte FIFA o evaluare independentă a stării drepturilor omului în țară. Va FIFA considera suficientă o evaluare fără contribuția organizațiilor pentru drepturi, care nu au voie să opereze în regat?
După decesele a mii de muncitori imigranți în Qatar, protejarea acestora la Cupa Mondială din Arabia Saudită este esențială. Autoritățile saudite indică progrese recente, dar experții spun că sunt în urma altor state din Golf și că regatul are influență politică semnificativă, ceea ce îngreunează monitorizarea de către FIFA.
Schimbări reale sunt necesare. Permiterea sindicatelor independente pentru lucrători, metode prin care aceștia pot face plângeri fără repercusiuni și asigurarea acelorași drepturi și pentru femei ar fi semne pozitive, dar rămâne de văzut dacă vor fi implementate.
Construcția stadioanelor, facilităților și cazărilor e o altă provocare. Țara a putut candida doar pentru că FIFA a relaxat regulamentul de construcții preexistente. Arabia Saudită va folosi Qatarul ca model, dar își propune și proiecte proprii gigantice.
Neom, un super-oraș planificat, ar urma să găzduiască măcar un stadion. Însă Neom, ca și alte "giga-proiecte" saudite, nu există încă. Pe lângă Cupa Mondială, Arabia Saudită promite infrastructură pentru Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 și Expo 2030. Experții se îndoiesc de capacitatea regatului de a le dezvolta pe toate în paralel, dat fiind costurile și lipsa forței de muncă calificate din zonă.
Cupa Mondială din 2034 se îndreaptă spre o țară gazdă problematică. Comunitatea fotbalistică globală are, până la un punct, pârghii pentru a impulsiona schimbări pozitive, dar Arabia Saudită e un partener redutabil, cu o agendă proprie.
Medalia sportivei a fost...
Fostul antrenor al Nadiei Comăneci suferea de boala...
Campioana olimpică de la Paris...
Nicuşor Dan, primarul general...
Halterofila Mihaela Valentina...
FC Botoşani a câştigat meciul restant cu FCSB, din tur,...
Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...
Olimpiu Moruţan, fotbalistul...
România a pierdut în faţa...