Stiri Începe procesul hackerului Rui Pinto, sursa "Football Leaks"
Data publicării:
Procesul hackerului Rui Pinto începe miercuri, 22 noiembrie. 

Hackerul portughez Rui Pinto, aflat la originea dezvăluirilor Football Leaks, va fi judecat începând de miercuri de o instanţă din Paris pentru că a descărcat ilegal ataşamente şi informaţii conţinute în e-mailuri de la managerii clubului de fotbal Paris Saint-Germain, transmite AFP.

Rui Pinto, 35 ani, este sursa dezvăluirilor Football Leaks, o vastă operaţiune de furt de date care a zguduit profund lumea fotbalului. În septembrie, portughezul, arestat în 2019 în Ungaria şi judecat de mai mult timp la Lisabona, a fost condamnat de justiţia lusitană la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru opt infracţiuni informatice şi tentativă de extorcare de la fondul de investiţii Doyen Sports.

Miercuri, Pinto va compărea la Paris în faţa instanţei penale în cadrul unei înfăţişări pentru recunoaşterea prealabilă a vinovăţiei (CRPC). Mai exact, el este acuzat că, între 2015 şi 2019, în Franţa, Portugalia şi Ungaria, ar fi accesat în mod fraudulos conturile de e-mail al directorului financiar al PSG, al directorului general adjunct şi al unui asistent de conducere generală, potrivit unei surse apropiate cazului. De asemenea, el este acuzat că a extras în mod fraudulos date.

Nimeni nu poate contesta faptul că Rui Pinto este un denunţător excepţional, a declarat avocatul său, William Bourdon, pentru AFP. A permis dezvăluirea unor fapte grav contrare interesului general şi deschiderea de investigaţii în mai multe ţări europene. Această contribuţie a fost recunoscută, inclusiv de către instanţele portugheze, în timp ce el continuă să fie persecutat de lumea canaliilor din fotbal, a mai spus Bourdon.

Contactat, avocatul lui PSG, Antoine Maisonneuve, nu a dorit să comenteze subiectul.

Aceste scurgeri de informaţii au avut ca rezultat, în special, deschiderea unei anchete preliminare la Paris, care vizează PSG: clubul a fost acuzat că a inclus criterii etnice în fişele sale de evaluare pentru jucătorii tineri, între 2013 şi 2018. Ancheta fusese respinsă în august 2022 din lipsa unei infracţiuni suficient de grave. Dar o plângere cu constituirea a unei părţi civile, depusă în februarie anul trecut, ar putea relansa investigaţiile.

Transmise unui consorţiu mass-media de investigaţii europene, informaţiile rezultate din Football Leaks au evidenţiat practici discutabile care implică jucători vedetă, cluburi şi agenţi, care au fost apoi supuse ajustărilor fiscale şi anchetelor judiciare în mai multe ţări.

Rui Pinto este, de asemenea, la originea Luanda Leaks, o investigaţie publicată în ianuarie 2020, care o acuză pe femeia de afaceri Isabel dos Santos, fiica fostului preşedinte angolez Jose Eduardo dos Santos, că a acumulat o imensă avere de manieră frauduloasă sub regimul tatălui ei.

Atât acuzat, cât şi martor protejat, Rui Pinto a pretins rolul de avertizor de integritate în timpul procesului său, dar a recunoscut că a comis intruziuni informatice ilegale pentru a obţine milioane de documente, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: football leaks  fotbal  hacker  rui pinto 

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel