Turnee ATP Tenismenii se simt neîndreptățiți, după ce Jannik Sinner a scăpat fără suspendare: „Reguli diferite pentru jucători diferiți”
Data publicării:
Explicațiile tenismenului italian Jannik Sinner cu privire la dubla testare pozitivă din luna martie nu pare să fie prea bine primite de către colegii săi.

Kyrgios: „Ar trebui să fii suspendat doi ani”

Australianul Nick Kyrgios și alți jucători de tenis au criticat dur decizia ca italianul Jannik Sinner, numărul 1 mondial al tenisului masculin, să nu fie sancționat după ce a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie.

Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat, marți, că Jannik Sinner a fost găsit nevinovat de comiterea oricărei greșeli sau neglijențe de un tribunal independent, după ce a fost depistat pozitiv la aceste două controale antidoping.

Un tribunal independent a acceptat explicația lui Sinner conform căreia contaminarea cu o substanță interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale a aplicat un spray fără prescripție medicală pentru a trata o rană ușoară la începutul acestui an, a indicat ITIA într-un comunicat.

Nick Kyrgios a criticat decizia ITIA pe rețeaua X, spunând: „Ridicol, indiferent dacă este accidental sau nu. Ești testat de două ori cu o substanță interzisă (steroid)... ar trebui să fii suspendat doi ani. Performanța ta a fost îmbunătățită”


La rândul său, tenismenul canadian Denis Shapovalov a reacționat: „Nu îmi pot imagina ce simt acum ceilalți jucători suspendați pentru o contaminare cu substanțe interzise. Reguli diferite pentru jucători diferiți”.

De asemenea, și francezul Lucas Pouille s-a întrebat „cum stau lucrurile cu jucătorii care au fost suspendați pentru că au lipsit de trei ori la un control antidoping și nu au fost niciodată testați pozitiv?"

Decizia ITIA este susceptibilă de apel la Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) și la Agenția italiană antidoping (NADO Italia).

Sinner, care a câștigat luni turneul ATP Masters 1.000 de la Cincinnati, a declarat că tribunalul independent l-a exonerat în aprilie, după ce el a cooperat pe deplin cu ancheta ITIA.

„Voi lăsa acum în urmă această perioadă dificilă și profund nefericită”, a afirmat el într-un comunicat. Potrivit acestuia, cantitatea de clostebol găsită în organismul său a fost mai mică de o miliardime de gram.

Punctele ATP și premiile obținute de Sinner la turneul ATP Masters 1.000 de la Indian Wells, în timpul căruia a fost testat pozitiv, au fost retrase în conformitate cu regulamentul antidoping.

Sinner, campionul de la Australian Open, va juca la US Open la sfârșitul acestei luni, meciurile de pe tabloul principal urmând să înceapă pe 26 august, scrie Agerpres.

Simona Halep nu a fost iertată pentru cantitatea de roxadustat găsită în 2022

Tensimena română Simona Halep nu s-a bucurat de aceeași indulgență din partea autorităților. Sportiva din țara noastră a stat în afara terenului de tenis pentru o perioadă de doi ani, în urma scandalului de dopaj în care a fost implicată. În august 2022, Halep era depistată pozitiv la roxadustat, cantitatea găsită în urina sportivei fiind foarte mică. Totuși, Halep a fost suspendată inițial patru ani de către ITIA, ca mai apoi TAS să îi reducă pedeapsa la nouă luni, decizia fiind luată după numeroase amânări ale primei instanțe.

Specialistul francez Jean-Claude Alvarez a afirmat că toate detaliile cazului în care a fost implicată Simona demonstrează faptul că aceasta a ingerat accidental substanța roxadustat, deoarece cantitatea descoperită în urma analizelor a fost una foarte mică - total diferită de o persoană care se tratează în mod constant. În plus, această cantitate găsită la Simona Halep nu putea să producă un efect considerabil asupra formei fizice a sportivei.

„A fost contaminată cu o pulbere de colagen în care s-a găsit roxadustat. Partea cea mai proastă este că instanța acceptă că pulberea era într-adevăr contaminată cu roxadustat. Dar ar mai fi o sursă de la roxadustat. Vă reamintesc că acesta este o moleculă extrem de rară. Chiar și experții WADA au considerat că este foarte rară și că nu era posibil ca doar colagenul să fie sursa contaminării. Și iată, ar fi două surse de contaminare. Este incredibil, parcă visăm. Nu e un vis, ci un coșmar.

Dar să ne întoarcem puțin.. Deci instanța admite că există contaminare cu colagen, cu roxadustat.. Cum s-a întâmplat? Simona Halep a fost găsită pozitivă la roxadustat pe o probă de urină prelevată pe 29 august 2022. A venit la mine în octombrie, la scurtă vreme după ce a aflat că fusese depistată pozitivă. A venit la mine la laborator, să-mi ceară să fac o analiză a părului, pentru a încerca să demonstreze că nu ia în mod obișnuit roxadustat. Lucrez cu diferiți sportivi, și întotdeauna începem prin a face o analiză a părului, ceea ce WADA nu vrea să facă, nu? Încă nu înțeleg de ce nu fac analize de păr, dar asta e.

Am făcut analiza părului Simonei în laboratorul meu, și am găsit concentrații infime, mai mici de 0.5 picograme pe miligramul de păr. Am colectat apoi o șuviță de păr de la cineva care ia de obicei roxadustat, ca parte a unui tratament de reglare a hemoglobinei. Este o pacientă cu insuficiență renală, care ia roxadustat pentru efectele sale farmacologice. Această doamnă este singura pacientă tratată în Franța. Doamna avea aproximativ 50 de picograme pe miligram de păr. 50!

Simona are mai puțin de 0,5 pentru că de fapt 0,5 este limita noastră de cuantificare. Așadar, de 100 de ori mai puțin decât cineva care ia de obicei roxadustat, în doze eficiente farmacologic. Deci, pentru mine, nu era nicio îndoială în acel moment, a fost vorba de contaminare accidentală.”, a explicat expertul francez, potrivit ProTV.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Turnee ATP

logo icon Articole similare

Turnee ATP Nadal s-a calificat în sferturi de finală la Bastad (ATP)

Tenismenul spaniol Rafael Nadal, fost lider mondial, a...


DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Mircea Rednic, mulțumit de remiza UTA Arad - FC Hermannstadt

Echipa condusă de Mircea Rednic a terminat la egalitate...

Superliga Romaniei UTA Arad remizează pe teren propriu cu FC Hermannstadt

Partida dintre arădenii conduși de Mircea Rednic și...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara

Stadionul „Michael Klein” își schimbă denumirea! Ce nume va purta terenul echipei Corvinul Hunedoara

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a spus de ce Oţelul nu a mai făcut niciun transfer. Mesaj pentru jucători înainte de meciul cu Gloria Buzău

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

pixel