Interviuri Viaţa bate filmul. Levente Polgar, primul om cu dizabilităţi care a terminat Turul Giganţilor, intră din nou în competiţie. "În mintea mea nu exista cuvântul abandon"
Data actualizării:
Data publicării:
În 2023, Levente Polgar a devenit primul om cu dizabilităţi care termină Tor des Geants sau Turul Giganţilor, un traseu de alergare montană de aproximativ 350 km, cu o diferenţă de nivel pozitivă de peste 24.000 metri. În exclusivitate pentru DCSport.ro, Levente Polgar a vorbit despre provocările cursei de anul trecut, despre momentele critice, dar şi despre pregătirea pentru un asemenea concurs. 

Respins prin neselectare de organizatorii Tor des Geants în 2018 şi 2020, Levente Polgar a primit în sfârşit şansa de a arăta ce poate în 2023, la concursul de alergare montană de 350 km. Astfel, el a devenit primul om cu dizabilităţi care termină concursul, cu un timp final de 144 de ore. 

Dar Levente Polgar nu este un sportiv tipic. Are un loc de muncă normal, iar pentru antrenament se dedică abia seara, la încheierea programului. Este, cu toate astea, sportiv legitimat CSM UNIREA ALBA IULIA și voluntar INVICTUS. Într-un interviu pentru DCSport.ro, acesta a vorbit despre provocările cursei, dar şi despre modul în care se pregăteşte pentru un astfel de eveniment sportiv. 

"Am ajuns deja în Italia, încerc să mă aclimatizez cu starea de spirit a competiţiei. Duminică, 8 septembrie, eu şi alţi 4 români luăm startul în Turul Giganţilor. Anul trecut am fost prima persoana cu dizabilitate care a terminat competiţia. Este o competiţie pentru superprofesionişti, pentru oameni super antrenaţi. Eu am tot încercat să mă înscriu din 2016 încoace, dar nu am reuşit până în 2023. E foarte riguroasă organizarea. Oricum, odată intrat aici, începe adevărata luptă. Pentru identificarea de sponsori, pentru plata taxelor de participare, pentru echipamente, pentru a putea ajunge aici. E exagerat de scump. Taxa de participare e de 900 de euro, deplasarea e la 600-700 euro, plus echipamente, deci ajungi la 5-6000 de euro. Dacă mai vrei şi o echipă, mai vrei să dormi şi la hoteluri, e şi mai scump", a declarat Levente Polgar. 

"Am cea mai bună echipă"

"Poţi alege unde să te odihneşti pe traseu, dar numai în punctele stabilite de organizatori. Vorbim de un timp de 150 de ore de concurs, de la start la finish. Timp maxim. Iei startul, iar recomandarea organizatorilor este să nu dormi pe traseu, pe iarbă, pe stânci, pentru că nu te mai trezeşte nimeni. Sunt puncte intermediare, iar totul e draconic, rişti descalificarea dacă te opreşti în alte părţi. La fiecare 50 km, sunt aceste puncte, unde ai geanta de suport sau echipa de suport. Depinde dacă ai echipă sau nu, un staff care să îţi uşureze viaţa, ca să nu te mai gândeşti că din geanta mare trebuie să îţi pui singur suplimente. Eu nu îmi permit luxul ăsta. 

Eu am ales să îmi fac cea mai bună echipă anul trecut, şi anul ăsta fac la fel, şi garantez că e cea mai bună. Nu e o aroganţă. Sunt eu şi cu bunul Dumnezeu. Ca Dumnezeu nu poate fi nimeni coechipier mai bun", a mai spus Polgar. 

O greşeală pe traseu l-a costat 20 km. În plus, alergătorul a fost la un pas de moarte 

La cursa din 2023, Levente Polgar a făcut o greşeală după 200 km, lucru care l-a costat. A fost nevoit să alerge încă 21 de km suplimentari pentru a-şi repara această greşeală. În plus, sportivul a fost şi la un pas de moarte, după ce a alunecat şi a căzut, pe ploaie torenţială, într-o zonă plină cu pietre. 

"Au fost nişte greşeli. La kilometrul 200 am avut o ieşire proastă. M-am rătăcit, nu am intrat în punctul de suport, nu am fost atent. Acolo trebuia să pun brăţara pe aparatul de control. Am urcat 7 km în munte, m-am întors înapoi, apoi am parcurs iar cei 7 km. Deci 21 km în total. Apoi, în toiul nopţii, am alunecat în gol pe o stâncă şi am petrecut jumătate de noapte să mă caţăr înapoi pe traseu. Eram undeva la 2700 metri, 2800 metri altitudine. Ploua torenţial, nu era de joacă. Dacă alunecam undeva pe o păşune, era altceva. Dar sus pe stânci nu e de joacă. Dar am scos-o la capăt. A fost o experienţă bună şi pe care o pot împărtăşi pe viitor cu alţi tineri sportivi care se vor gândi să se apuce de acest sport", a completat alergătorul. 

"În mintea mea nu exista cuvântul abandon"

"Eu am visat la treaba asta, să mă văd la finish. Plângeam de bucurie pe crestele munţilor că pot să ajung la finish. În mintea mea, fizic, nu exista cuvântul abandon. Anul ăsta, cu lecţiile învăţate, cu experienţă, e altfel. E şi o presiune, pentru că anul ăsta ştiu traseul. E şi un avantaj şi un dezavantaj. Mă gândesc unde nu trebuie să greşesc, când trebuie să iau suplimentele, etc. Dar partea bună e că ştiu să îmi gestionez suplimentele, starea şi timpul pentru traseu în sine. La nivel de echipament, am plecat cu aceleaşi modele de adidaşi, doar că mi-am luat 2 perechi. Mi-am luat 2 perechi de echipament de ploaie, două perechi de pantaloni, şi de noapte şi de zi, mi-am luat mai multe perechi de şosete. Anul trecut am schimbat şosetele la 30-40 km, anul ăsta o să schimb la 20 km, cu şosete noi. Pentru a evita rănile, pentru că o rană la nivelul degetelor sau a tâlpilor închide concursul. E un aspect foarte important. Micile detalii fac diferenţa", a mai spus Levente Polgar. 

Sursa: Facebook Levente Polgar

Un sportiv atipic. Ziua pe şantier, seara la antrenament 

"Eu sunt şantierist. Nici vorbă să fie ceva full-time pentru mine. Dimineaţa mă trezesc, îmi iau salopeta pe mine, pun marmură, gresie, faianţă, tencuiesc. Iar seara, când ajung acasă, îmi iau echipamentul pe mine şi alerg. Sau sâmbăta şi duminica îmi fructific mai mult timpul spre asta. Şi mă mulţumesc cu ce am", a mai punctat sportivul. 

Sursa: Facebook Levente Polgar

Handicapul nu îl afectează cu nimic 

Levente Polgar a rămas fără un braţ la vârsta de 6 ani, după ce a căzut în faţa unui tren. Cu toate astea, în sportul pe care îl practică handicapul pe care îl are nu îl afectează. 

"Această întrebare mi-a fost pusă şi de cei de la alte mari publicaţii din străinătate. Şi vă spun ce le-am zis şi lor. Nu pot să dau un răspuns exact. Dar o să răspund cu o întrebare. Eu am pierdut mâna la 6 ani jumătate. Credeţi că ştiu cum e să compar cu ce a fost înainte? Eu mă consider întreg. Când mă duc la linia de start, nu văd un om cu handicap, văd un om întreg. Da, mi-aş fi dorit probabil să folosesc beţele ca toţi alergătorii. Anul trecut am avut un băţ cu mine, la care am renunţat după 100 km că mai tare mă încurca. Mi-ar fi plăcut să văd cum arată biomecanica în două braţe. Dar din poze, văd că stau drept, alerg drept. Nu pot cântări exact minusul sau plusul ăsta. Pot să spun că lumea alergătorilor montani m-a acceptat, nu am fost niciodată dat la o parte sau văzut ca un ciudat. E o lume frumoasă", a mai precizat Polgar.  

Sursa: Facebook Levente Polgar

În încheiere, Levente Polgar a transmis un mesaj României. 

"Eu vreau ca viitoarea generație să încalţe o pereche de pantofi sport și să facă mișcare, în orice fel!", a încheiat acesta. 

Levente Polgar intră în Tor des Geants duminică, 8 septembrie, alături de Corneliu Buliga, Ioan Daniel Chiş, Claudiu Beletoiu şi Ovidiu Dimbean. Competiţia se încheie pe 14 septembrie. Redacţia DCSport.ro le ţine pumnii tuturor celor 5 sportivi români aliniaţi la start în una dintre cele mai dure competiţii de alergare montană din lume. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Interviuri

logo icon Articole similare

Interviuri Ionuţ Săulescu, totul despre handbal la DCSport

 Ionuţ Săulescu, handbalist cu un palmares...



logo icon Cele mai noi articole

Fotbal Girona a încheiat 2024 cu un meci istoric

Echipa Girona a disputat vineri seară ultimul său meci...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Ștefan Târnovanu, transfer în Serie A! Giovanni Becali a oferit ultimele detalii

Agerpres

Şumudică face curăţenie la Rapid, după calificarea în sferturile Cupei României

Facebook Federația Română de Fotbal

FRF a anunțat datele de disputare a meciurilor de baraj din Cupa României

Agerpres

Primele probleme pentru Dan Şucu după ce a preluat Genoa: Vânzarea a fost realizată fără aprobarea şi semnătura acţionarilor

pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?