UEFA Euro 2024 UEFA, raport de ultimă oră despre EURO2024. "95% dintre obiective au fost îndeplinite"
Raportul de mediu, social şi...
România, din nefericire, a fost eliminată de Olanda în optimile de finală ale EURO 2024, scor 3-0, după un meci dominat de batavi. Olanda, astfel, va înfrunta Turcia în sferturile de finală. Celelalte meciuri vor fi disputate între Portugalia şi Franţa, Germania şi Spania, Anglia şi Elveţia.
De departe, spaniolii par favoriţi pentru a se impune la EURO 2024. Au primit un singur gol în 4 meciuri disputate până acum la EURO 2024 şi au învins, pe rând, Croaţia, Italia, Albania şi Georgia, având şi o dominare clară. Dezavantajul Spaniei poate consta în tinereţea anumitor jucători. Lamine Yamal încă nu a împlinit 17 ani, iar asta se vede în unele decizii luate în timpul jocului, iar Nico Williams are şi el doar 21 de ani.
În plus, Spania nici nu are un cuplu de fundaşi centrali extrem de solizi, cum era, de exemplu, Sergio Ramos. Aymeric Laporte şi Robin Le Normand pot fi depăşiţi de atacanţii echipelor adverse, în timp ce Nacho Fernandez poate compensa vârsta cu experienţa vastă acumulată în tricoul lui Real Madrid.
Nemţii au pornit ca din tun la EURO 2024 şi au spulberat Scoţia cu 5-1. dar au profitat şi de o eliminare a unui jucător scoţian. În 10 oameni, Scoţia s-a mulţumit să se apere şi a fost victimă sigură. Ungaria a fost şi ea învinsă de Germania, scor 2-0, dar vecinii noştri nu au arătat nici ei o formă extraordinară la acest EURO, plecând acasă încă din faza grupelor.
Elveţia le-a pus reale probleme germanilor şi puteau chiar să îi învingă, dacă Niklas Fulkrug nu reuşea să egaleze în minutele de final pentru Germania.
În optimi, cu Danemarca, într-un meci întrerupt de grindină, Germania a avut ocazii, dar nu a fost sigură de calificare, pentru că şi danezii au pus probleme. Două decizii controversate ale arbitrilor au dus la acordarea unui penalty pentru Germania, iar de acolo meciul a curs în favoarea lor. Întâi, danezilor li s-a anulat un gol pe motiv de offside, iar la faza imediat următoare germanii au primit penalty pentru un henţ în careu, sesizat de VAR.
Portugalia a pornit în competiţie ca una dintre marile favorite, dar nu a reuşit, cel puţin până acum, să îşi confirme statutul. Au învins Cehia cu 2-1, după ce au fost conduşi, au spulberat Turcia cu 3-0 şi au fost învinşi de Georgia, într-un meci care a părut mai mult un "gentlemans agreement", pentru a evita Spania în optimi.
Au picat cu Slovenia şi s-au calificat la loviturile de departajare, după 0-0 în 120 de minute. Cristiano Ronaldo a ratat şi un penalty la finalul primei reprize de prelungiri, însă s-a revanşat la loviturile de departajare, unde a fost primul care a marcat. Mare parte din meritul calificării Portugaliei se datorează, însă, lui Diogo Costa, portarul portughez care a apărat 3 lovituri de departajare şi a blocat un gol ca şi făcut al slovenilor în prelungiri, când Sesko a scăpat singur spre poartă.
Franţa, cu jucători de sute de milioane de euro în atac, nu a reuşit să "rupă plasele" la EURO 2024. Cu Austria, francezii au câştigat cu 1-0 graţie unui autogol. Cu Olanda au remizat, scor 0-0, în timp ce în ultimul meci al grupei, cu Polonia, au remizat 1-1, după un gol marcat de Kylian Mbappe, din lovitură de la 11 m.
În optimi, francezii au beneficiat iarăşi de un autogol al lui Jan Vertonghen şi au reuşit să treacă la limită de Belgia, scor 1-0.
Meciul cu Portugalia se poate îndrepta lejer spre prelungiri, din nou, mai ales că niciuna dintre echipa nu pare dispusă să rişte prea mult pentru a închide meciul în primele 90 de minute.
Naţionala antrenată de Gareth Southgate a dat impresia în toate cele 4 meciuri de la EURO 2024 că se chinuie. O victorie chinuită cu Serbia, scor 1-0, alte două egaluri în grupă şi o victorie în prelungiri cu Slovacia în optimi, după ce fosta adversară a României a condus până în minutul 95.
Gareth Southgate este ţinta criticilor în ţara sa, după ce a ales să îi folosească pe unii jucători în afara posturilor lor, dar şi pentru că echipa, formată din staruri de la Real Madrid, Bayern Munchen şi Manchester City, nu atacă.
Atuul englezilor este, însă, rezistenţa. Aşa cum s-a văzut şi cu Slovacia, englezii au rezistat până la final, au marcat la ultima fază şi apoi au înscris imediat după reluarea jocului în prelungiri, reuşind să ţină de rezultat. Cu un astfel de joc nu culegi lauri, dar poţi lua trofee. A dovedit-o Grecia în 2004, dar a dovedit-o şi Inter-ul lui Jose Mourinho.
La începutul turneului, probabil puţini microbişti se aşteptau ca Elveţia, echipă care a terminat pe locul 2 grupa preliminară în spatele României, sau Turcia să ajungă atât de departe. Elveţia a pornit din grupa cu Germania şi Ungaria, considerate favorite la primele două locuri, şi a încheiat pe locul al doilea, în spatele nemţilor. În optimi, au produs surpriza şi au eliminat campioana europeană en-titre, Italia, după un joc pe care l-au condus de la început până la final. Rămâne de văzut unde se va opri naţionala lui Murat Yakin, mai ales că acum dă de un nou adversar tare, Anglia. Dacă Anglia va face, însă, greşelile din meciul cu Slovacia, este de aşteptat ca elveţienii să nu ierte, având jucători excelenţi la finalizare.
Turcia, pe de altă parte, a jucat cu Cehia, Georgia şi Portugalia în grupe şi, sub bagheta lui Vincenzo Montella, a arătat destul de bine în toate meciurile, cu excepţia celui cu Portugalia. Cu Arda Guler, de la Real Madrid, în formă, turcii arată că pot pune în pericol poarta adversă din orice parte a terenului, dar mai ales cu şuturi de la distanţă şi pe contraatac.
Olanda s-a calificat en-fanfare în sferturi după victoria cu România, scor 3-0, dar parcursul de până aici nu a convins. Olandezii au remizat în grupe cu Franţa, au pierdut cu Austria şi au învins doar Polonia. Ba chiar se părea că situaţia e dramatică în lotul Olandei după ce la finalul meciului cu Austria, din grupe, Ronald Koeman a spus că mijlocaşul Joey Veerman şi-a încheiat cariera internaţională din cauza evoluţiei dezastruoase.
În partida cu România, olandezii au arătat, însă, o altă faţă şi au profitat de toate spaţiile oferite de tricolori, scorul de 3-0 fiind, de ce să nu recunoaştem, unul mic faţă de ce s-a jucat.
Astfel, Olanda visează acum la trofeu şi, dacă va continua aşa, poate juca măcar finala.
Predicţia noastră este că naţionala care va ridica trofeul se va decide în sfertul de finală dintre Spania şi Germania. Echipa care va trece mai departe va avea prima şansă la trofeu.
Raportul de mediu, social şi...
UEFA a publicat marți raportul...
Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câștigat...