UEFA Euro 2024 Spania a câştigat grupa B la EURO 2024 fără gol primit, Italia se califică în optimi după un gol la ultima fază
Data publicării:
Dramatism total în grupa B de la EURO 2024. Spania a câştigat grupa cu maximum de puncte, în timp ce Italia a ajuns în optimile de finală după un gol marcat în ultima secundă. 

Selecţionata Spaniei a câştigat Grupa B cu maximum de puncte, după ce a învins echipa Albaniei cu scorul de 1-0 (1-0), loc luni seara, pe Dusseldorf Arena, la Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania.

Ferran Torres (13) a marcat golul victoriei unei echipe care a avut zece jucători noi faţă de precedentul său meci.

Albania, pe care nici un egal nu ar fi ajutat-o prea mult, s-a clasat pe ultimul loc şi părăseşte competiţia.

Deşi a aliniat garnitura B, Spania a controlat jocul în cea mai mare parte a sa şi a ratat primele ocazii ale partidei: Merino a trimis cu capul din careu (12), însă Strakosha a respins, după care a fost rândul lui Joselu să trimită cu capul, peste poartă.

În min. 13, Ferran Torres a înscris, după ce a fost lansat de Dani Olmo. Atacantul Barcelonei a ajuns la 20 de goluri marcate pentru La Roja, în 44 de selecţii.

Ritmul a mai scăzut după golul marcat de iberici, dar tot Spania şi-a creat ocazii până la pauză. Olmo (36) a fost blocat in extremis de Djimsiti în careu. Ferran Torres (41) a fost aproape de realizarea dublei, la centrarea lui Grimaldo, care mingea a trecut peste poartă.

Prima repriză s-a încheiat cu intervenţie spectaculoasă a portarului Raya (45), la şutul lui Asllani.

În partea a doua, Joselu (47) a reluat acrobatic centrarea lui Grimaldo, dar mingea s-a dus pe lângă.

Albania a fost periculoasă prin Broja (64), dar Raya a salvat lobul trimis de noul-intrat. Echipa lui Sylvinho a presat în căutarea golului egalării, însă Asllani (77) a şutat pe lângă poartă din marginea careului, iar Raya s-a întins şi a reţinut mingea trimisă de Broja din 10 metri (90+2).

Spania a avut contraatacuri promiţătoare, dar atacanţii săi s-au precipitat sau au fost neinspiraţi la ultima pasă.

În optimi, Spania va juca împotriva unei echipe clasată pe locul al treilea într-un din grupele A, D, E sau F, scrie Agerpres.

Italia, calificare în ultima secundă 

Croaţii au deschis scorul prin veteranul Luka Modric (55), după ce tot el ratase un penalty un minut mai devreme, însă Squadra Azzurra a egalat la ultima fază, prin Mattia Zaccagni (90+8), rezultat la care croaţii, medaliaţi cu bronz la CM 2022, sunt practic eliminaţi.

Echipa lui Zlatko Dalic, care avea nevoie de victorie, a avut prima ocazie, dar Donnarumma (5) a respins de la vinclu şutul expediat de Sucic.

Italia, care nu a forţat prea mult, la adăpostul variantelor multiple (victorie şi egal), a avut prima oportunitate în min. 21, când Retegui a trimis cu capul puţin pe lângă poartă la centrarea lui Calafiori. Retegui a fost blocat de Pongracic la 12 metri, un minut mai târziu. Faza cu cei doi s-a repetat în min. 25, în altă zonă a careului. Livakovic a fost providenţial (27), la lovitura de cap a lui Bastoni, din 6 metri, după o centrare trimisă de Barella.

Echipa lui Spalletti a mai avut o şansă prin Pellegrini (36), dar şutul său a fost reţinut de portar.

În repriza secundă, expectativa Italiei a fost sancţionată în min. 53: Kramaric a încercat să centreze în careu, iar mingea a lovit mâna lui Frattesi, astfel că arbitru a dictat penalty pentru Croaţia, după verificarea imaginilor video. Donnarumma a avut o intervenţie de senzaţie şi a apărat şutul lui Modric (54), acesta fiind al doilea penalty ratat de croaţi la EURO 2024.

Un minut mai târziu (55), o centrare în careu este deviată de Budimir, Donnarumma a respins cu un reflex, dar Modric a reluat în poartă, răscumpărându-şi greşeala de la penalty.

Modric a devenit cel mai vârstnic marcator de la EURO, 38 de ani şi 289 de zile.

Italia a avut mai mult de o jumătate de oră pentru a găsi calea spre gol, dar şi-a creat foarte puţine ocazii clare de gol.

Bastoni (61) a trimis cu capul peste poartă la cornerul lui Raspadori (61), Chiesa a centrat în faţa porţii (81), dar Scamacca a fost blocat şi nu a putut relua în plasă.

În min. 90+8, la ultima fază de atac, Calafiori a avut o incursiune personală, a pasat în stânga la Zaccagni, care a trimis o acoladă la colţul lung, fără speranţe pentru Livakovic, salvând Italia de la o posibilă eliminare.



Italia s-a clasat pe locul secund în grupă şi va juca în optimi contra Elveţiei, a doua clasată în Grupa A.



Croaţia termină pe locul al treilea, cu două puncte, astfel că are şanse foarte mici de a se număra printre cele mai bune patru echipe de pe această poziţie în cele şase grupe.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: UEFA Euro 2024

logo icon Articole similare

DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Cine este Filip Blazek, noul fundaş al Rapidului

FC Rapid a oficializat două transferuri în aceeaşi zi....


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Eduard Pap, săgeţi către strategia de transferuri a celor de la Oţelul Galaţi? "Eram doi români în teren, restul străini. Mi se pare exagerat"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu, cel mai selecţionat tricolor, împlineşte 56 de ani. Cele mai mari performanţe ale carierei

Agerpres

FC Botoşani, victorioasă în primul amical al verii. Bogdan Andone a anunţat un nou transfer

Captură Oţelul TV

Oţelul şi-a stabilit meciurile amicale din Austria. Duel cu o echipă de Liga Campionilor

pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?